Вести

ВУЧИЋ: СРБИЈА ЈЕ НЕЗАВИСНА И СУВЕРЕНА ЗЕМЉА, ВОЈНО НЕУТРАЛНА.

– Повећање плата и пензија је могуће до краја године уколико у друга два квартала будемо остварили резултате као у првом, у коме нам је дефицит два и по пута мањи од оног који је договорен са ММФ-ом. Не дајем обећања олако, ни ово није тако, јер своје уверење да се о томе можемо договорити са ММФ-ом базирам на врло реалним показатељима – каже премијер Александар Вучић у интервјуу за „Политику” и наглашава: – Све зависи од нашег рада, а не од неког другог. Јавност ће, уосталом, пре краја године видети да ли сам говорио истину.

 

* ММФ ускоро долази, а дочекаћемо га са много неиспуњених услова.

- ММФ ћемо дочекати са потпуно испуњеним захтевима из области фискалне консолидације, са много бољим резултатима од очекиваних. Буџетски дефицит је у првом кварталу прошле године износио 75 милијарди динара, због чега смо се са ММФ-ом договорили да дефицит закључно са мартом буде 55 милијарди. Успели смо да он буде свега 21,5 милијарди јер смо ушли у спровођење тешких, врло непопуларних мера. После првих месеци примене болних мера резултати су уочљиви. Наравно, то је само почетак, али он показује да се тежак рад и труд исплате.

 

* Фискални савет подсећа да је споразумом са ММФ-ом одређено да се евентуални већи буџетски приходи превасходно користе за смањење јавног дуга, а да се вишак прихода употреби за инвестиције.

- Суштина споразума са ММФ-ом је остварење одрживог система српске економије, пре свега њеног фискалног дела. Дугорочно морамо да спустимо фискални дефицит испод три одсто. У условима чврсто контролисаног нивоа дефицита, какав данас имамо, повећање плата и пензија допринело би додатној потрошњи и повећању приходне стране буџета, а не би направило драматичне проблеме влади на расходној страни.

 

* Сами сте у Бечу рекли да је мањи буџетски дефицит делом резултат уштеда на инвестицијама и да то мора да се промени. Како се повећања плата и пензија у то уклапа?

- То ћемо у периоду пред нама свакако да променимо. Повећање плата и пензија зависи од нас и уверен сам да ћемо то постићи до краја године. Тиме ће људи јасно и недвосмислено добити сигнал да је Србија на добром путу и да вредним радом можемо да постигнемо још боље резултате. И не само то, видеће да смо искрено мислили кад смо рекли да ћемо учинити све да ова тешка мера буде укинута што пре, чим се стекну услови.

 

* Висока представница ЕУ Федерика Могерини је најавила да би ове године могла да буду отворена прва поглавља, али се стиче утисак да нам се стално постављају невидљиве препреке.

- Отварање поглавља зависи од европских партнера. Што је било у нашим рукама, од дијалога са Албанцима до успешног окончања скрининга, уз све економске и политичке реформе, које су наишле на подршку Брисела, ми смо урадили. Брисел треба да донесе одлуку да ли жели Србију у Европи. Речи Могеринијеве у Београду биле су охрабрујуће.

 

* Изгледа да ништа што влада ради на пољу реформи, иако их Брисел хвали, није довољно, важан је само Бриселски споразум, при чему је притисак да се он реализује усмерен само на Београд.

- Знате да не волим да кукам, никада нисам плакао на рамену европских званичника тражећи за Србију нешто више од онога што је заслужила. Тачно је, међутим, да највећи део притиска у вези с дијалогом са Албанцима иде на нашу страну. Европска будућност је важна и вредна труда сваког од нас, али то не значи да нисмо у стању да видимо и неретко осетимо пристрасност појединих европских земаља.

 

* Чим је Могеринијева отишла из Приштине, тамо је најављено доношење резолуције о геноциду Србије на КиМ.

- Мислим да је идеја о резолуцији настала из страха Хашима Тачија и неких других релевантних субјеката од формирања специјалног суда који би требало да се бави људима на КиМ који су чинили злочине. Ако било шта такво буду покушавали да усвоје у косовском парламенту и неким чудом нађу већину за то, не знам како мисле да разговарају са нама после тога...

 

* Али реаговали би да ми тако нешто покушамо…

- Поставио сам једно питање свим међународним званичницима, па и госпођи Могерини, али нисам добио одговор. Поштујем Албанију, у коректним сам односима са господином Рамом, али рекао сам да би, да сам ја нацртао на зиду куће мога оца карту велике Србије, то би била главна вест на Си-Ен-Ену. Србија би била проказана. Кад је реч о случају са картом велике Албаније, није било ниједне речи осуде за оно што се десило у Албанији. То ми говори о дуплим стандардима…

 

* Шта вам је Могеринијева рекла?

- На то многи европски званичници и неки амбасадори немају одговор. Кажу у праву сте. Остаје вам само да се осмехнете. То је показатељ колико још морамо да радимо да бисмо имали довољно снаге да унапредимо положај Србије.

 

* Годишњица владе је 27. априла. Председник Томислав Николић је оценио да влада постиже значајне резултате, али да медији о томе необјективно извештавају, док опозиција тврди да резултата има само у медијима.

-Председник Николић зна да смо наследили не празну, већ руинирану кућу, коју је најпре требало припремити за почетак обнове, а затим уложити много труда и напорног рада да бисмо изградили темеље солидне економије у будућности и почели да зидамо прве спратове. Што се тиче оних који су на челу режима у Војводини, и то већ 12 година, а на власти су укупно 16 година, при чему од резултата имају лењост, кукњаву и борбу за фотељу по сваку цену, немам коментар.

 

* Вук Драшковић, чији је СПО био на вашој изборној листи, неколико пута је поновио да је Александар Вучић често снажнија опозиција Вучићевој влади од опозиције. Око вас је, каже, много нестручних, који вас на сваком кораку саплићу.

- Поштујем све што каже господин Драшковић, али када радите неки посао, нормално је да постоји безброј грешака. Јасно је да у Србији имамо и имаћемо још дуго времена проблема са недостатком довољног броја добрих људи, али сам сигуран у правац, марљивост и посвећеност људи који ће донети добар коначни резултат за Србију.

 

* Драшковић је, на пример, као некога ко смета напретку издвојио пре свега Александра Вулина. Ко вас саплиће?

- Господин Драшковић има право на своје мишљење и чуо сам то од њега више пута.

 

* Ко су „они” у вашем одговору „њима”, којима сте се јавно обратили у ауторском тексту?

- То су они за које сам био сигуран да одлично разумеју неопходност реформи које спроводимо, њихов садржај и суштину, њихову неопходност и обавезност, јер то су људи који то свакако знају, али из неког разлога не желе јавно да признају да је оно што радимо добро и једино што ће донети економски бољитак Србији. За те вредности залагали су се деценијама. На крају, испоставило се да су од суштине много важније личне сујете и политичке афилијације. Разумем и аргумент да то не могу да подрже због тога што сам ја на челу владе, али не могу да разумем да је тај лични однос важнији и пречи од српске будућности.

 

* Колико ви чините да стекнете подршку елите?

- Очигледно недовољно или, тачније, неуспешно.

 

* Соња Лихт је недавно рекла да Србији недостаје дијалог, а Ен Брасер, председница ПС Савета Европе, да политичари треба да се уздрже од говора мржње.

- Соњу Лихт изузетно ценим, мислим да је један од најбољих амбасадора Србије. Сагласан сам са њеним идејама, али и са свим што је говорила Брасерова и дајем све од себе да се пристојно обраћам свима који другачије мисле и делају. Ипак, прихватам да је потребно и да могу да променим себе и свој према поменутим питањима.

 

* Покретање дијалога је увек на власти. Колико сте ви спремни за то?

- Као што рекох, јесам. Убрзо ћу позвати на разговор све представнике невладиног сектора и покушати да разумем све њихове потребе и захтеве. Одржали сте заједничке седнице наше владе са владама Словеније и Македоније. Да ли је могућа таква седница са војвођанском владом? Војводина није и никада неће бити суверена држава и не може бити стављена у исти кош са Владом Србије.

 

* Чини се да је много оних из СНС-а који су незадовољни својим позицијама.

- Изгледа да су вам већи проблем они него прилично нејака опозиција. На моју жалост, потпуно сте у праву. Срећом, немам довољно времена да се бавим страначким питањима и проблемима.

 

* Није уобичајено да власт организује митинге. Зашто сте се ви определили за то? Да ли ће најављени митинг, који је одложен зато што ДС прави свој 25. априла, бити ипак одржан у Новом Саду? Зашто је изабран тај град и хоће ли митинзи бити одржани и у другим градовима?

- Још нисмо донели коначну одлуку о томе, али је интересантно да нико не примећује да ће само захваљујући нашој разумној одлуци бити избегнута свака могућност сукоба између грађана Србије, јер је идеја контрамитинга, коју су у јавност гурали војвођански режим и бивши режим на републичком нивоу, била опасна, неодговорна и крајње неозбиљна. Уосталом, боље би било да поднесу рачун за своју шеснаестогодишњу владавину, баш као што ћемо ми изнети наше планове и програме за будућност. Али, морам да признам, најсмешније од свега је то што нам неки политичари, па чак и њихови медијски сателити, забрањују да одржимо јавни скуп, пошто им се, ваљда, не свиђа то што нећемо скупити много мање људи од њих.

 

* Хоће ли Србија имати кандидата за генералног секретара УН и, ако хоће, да ли ће влада подржати Вука Јеремића, који једини има неке шансе?

- Размотрићемо ту идеју.

 

* Хоће ли влада бити реконструисана на њену годишњицу? Чиме сте задовољни? Који министри су могли боље?

- Пре тога имамо много тога да урадимо, а онда ћемо да анализирамо рад свакога од нас.

 

* Прича се да ће Борис Тадић бити потпредседник владе задужен за економске односе са иностранством.

- Први пут то чујем. Веома поштујем господина Тадића, много више него неке друге, не зато што је он мој омиљени опозиционар већ зато што он зна шта је држава. Али ми се политички разликујемо и нисам размишљао о томе да он на било који начин буде део владе.

 

* Имате ли омиљеног опозиционара?

- Мој омиљени опозиционар је Бојан Пајтић, зато што са опозицијом коју оличава Пајтић власт нема разлога за бригу.

 

* Прича се и да ће бити ванредних парламентарних избора.

- Ма какви. Зашто би их било? То су новине измислиле. Кад им понестане тема, они измисле.

 

* Судећи по изјавама европских званичника, јачају притисци на Србију због сарадње са Русијом. Баш кад смо потписали ИПАП са НАТО-ом, за који критичари кажу да је такорећи улазак у алијансу, из Европе су се чули чак и гласни захтеви да се одустане од раније планиране војне вежбе са Русијом.

- Србија је независна и суверена земља, војно неутрална. Имамо добре односе са западним војним савезом, али чувамо и традиционално добре односе са Русијом и другим пријатељским земљама.

 

* Вилијам Монтгомери, бивши амерички амбасадор, наклоњен Србији, изјавио је да би вам саветовао да одустанете од те војне вежбе.

- Захвални смо свима на добрим и пријатељским саветима. Србија је на европском путу, Србија има велики број заједничких активности и са НАТО-ом и ти односи су све бољи. Што се тиче учешћа наших војних снага, све одлуке суверено доносимо.

 

Извор: "Политика"/ Мирјана Чекеревац