Вести

Вучић: Словачки привредници добродошли у Србију

БРАТИСЛАВА - Премијер Србије Александар Вучић изјавио је у Братислави да верује да ће словачки привредници наћи свој додатни интерес и жељу да улажу у Србији где су свакако добродошли, захваливши Словачкој на подршци Србији у њеној политици према Косову и Метохији и на њеном европском путу. 

У изјави за РТС, Вучић је поручио словачким званичницима и привредницима да нико не може на Западном Балкану да им понуди такве повољне услове као што ми можемо. "Верујем и у пријатељство, али верујем и у чист интерес који ће словачки привредници да имају. Верујем да ће они наћи свој додатни интерес и жељу да улажу у Србији. Свакако су добродошли у нашу земљу", рекао је премијер. 

Вучић каже да Србија може да понуди низ погодности за инвестиције, попут субвенција и запошљавања наше добре и образоване радне снаге. "Можемо много тога доброг да понудимо, чини ми се што друге земље поштујући све њих, верујући у њихову снагу, ипак у овом тренутку не могу да понуде", каже Вучић истичући да би Србија, ако настави овим темпом, у року од две године сасвим извесно могла да постане прва економија Западног Балкана. 

Нажалост, додао је, некима ћемо увек да сметамо, јер "не мислите ваљда да сви желе да Србија за годину и по дана постане прва економија Западног Балкана". 

Наводећи да је Словачка пријатељска и братска земља која није признала независност Косова и да се као и ми противи формирању оружаних снага Косова, Вучић каже да је то једна од земаља ЕУ која је показала најправилнији и најбољи могући раст у времену када су је многи потцењивали и мислили да не може да иде напред. "Много тога можемо од њих да научимо и у привлачењу инвестиција", оценио је он и додао да значајан број припадника словачке националне мањине у Србији представља мост између две земље.

Вучић је прецизирао да је трговинска размена са Словачком на нивоу од 397,2 милиона евра у 2014. години са дефицитом на нашој страни и да верује да можемо да повећамо тај обим. 

Поводом његове јучерашње изјаве да ће до краја првог квартала дефицит бити 25 милијарди динара, Вучић је рекао да смо направили још бољи резултат, јер ће минус бити свега 21,5 милијарди динара. 

Он је објаснио да смо 33 милијарде динара добили више или у приходима или на уштедама на расходној страни и на томе честитао грађанима Србије. 

Премијер каже да ће грађани то видети пре краја ове године. "Ја сам говорио да буду стрпљиви до половине 2016, молио сам само за две године на челу владе, да ће људи моћи да виде озбиљне резултате. Сада тај рок себи скраћујем управо због трпељивости, стрпљења, одговорности и озбиљности наших грађана", рекао је Вучић.

Према његовим речима, имаћемо економски уређену државу где ћемо на чистим економским основама моћи да повећавамо и плате и пензије и где ћемо потрошњу додатно да повећавамо. "То су добре вести за људе у Србији, треба још шест месеци да издржимо и онда ће људи сами у својим џеповима моћи да осете резултате рада и напорног рада", закључио је Вучић.

Премијер борави у посети Словачкој, током које ће се сутра састати са председником Андрејем Киском, председником Владе Робертом Фицоом, као и замеником председника Владе и министром спољних и европских послова Мирославом Лајчаком.

Током радне посете Братислави, Вучић ће, поред састанака са словачким званичницима, присуствовати и отварању Пословног форума "Словачка - Србија".