Вести

Вучић: Радити више на мерама превенције непогода

Премијер Србије Александар Вучић истакао је данас да је, када је реч о елементарним непогодама, влада чврсто опредељена да више него до сада ради на мерама превенције и тиме обезбеди другачију и сигурнију будућност за генерације која долазе.

Он је, на презентацији Националног програма управљања ризиком од елементарних непогода, навео податак да је сваки динар уложен у превенцију једнак седам динара који се троше на обнову.

Србија жели да размишља унапред и прави планове унапред, истакао је председник владе.

Према његовим речима, Србија је на годишњем нивоу губила 130 милиона евра због поплава, на суше још више, а прошле године су катастрофалне поплаве коштале 1,7 милијарди евра.

"Паметним и озбиљним понашањем успели би да обезбедимо да ствари поставимо другачије и да можемо ту штету увек и унапред предвидимо барем делимично. По први пут Србија напушта принцип „лако ћемо“ и у неколико деценија преузима принцип да нешто спречи, а не да лечи“, нагласио је Вучић.

Он је казао да је планирано улагање у образовање, набавку опреме и набавку превентивне инфраструктуре, као и у модеран систем институција, способан да увек изађе у сусрет грађанима.

Вучић је нагласио да без помоћи земаља које учествују на скупу, а које су помогле Србији после катастрофалних поплава, не би било тако добрих резултата и поручио да Србија никада неће заборавити помоћ и подршку коју је добила.

"Без ваше помоћи не бисмо могли да се извучемо из тога. Поплаве су утицале на пад БДП, који би био много већи да нисте помогли“, поручио је Вучић.

"Ми смо реаговали борбено, понегде и храбро када су нас задесиле тешке поплаве у мају месецу прошле године. Борили смо се са стихијом, спасавали људске животе и по први пут транспаретно и одговорно приступили обнови земље“, указао је он додајући да је сигурно 90 одсто људи погођених поплавама добило барем нешто од државе.

Без пријатеља, пре свега од ЕУ, од које је, како је подвукао, Србија добила највећу подршку, али и УН, Светске банке, и многих других земаља од Емирата, до Норвешке, то не би било могуће, нагласио је он додајући да су солидарност показале и све земље у региону.

Канцеларија за помоћ и обнову поплављених подручја представља данас Национални програм управљања ризиком од елементарних непогода.

Директор Канцеларије Марко Благојевић је казао да је идеја данашњег скупа да на једном месту окупимо све оне који су нам у великој мери помогли и на чију помоћ рачунамо када улазимо у другу фазу у којој се бавимо превенцијом, да поделимо наше идеје програма превенције.

"Хоћемо да спречимо оно што нам се догодило маја прошле године“, подвукао је он.