Вести

Вучић: Поштујем странце, али они овде неће одлучивати

Премијер Србије о деликатној спољнополитичкој позицији наше земље, односима са ЕУ и Русијом, економским изазовима, кључним пројектима и учинку владе

СРБИЈА је озбиљном и одговорном политиком потврдила своју независност и сувереност у одлучивању и наш посао је да истрајемо јер је то најбоље за наше грађане. Зато своју позицију према Русији нећемо мењати и уверен сам да то неће угрозити наш европски пут.
 
То, за „Новости“, поручује премијер Александар Вучић, који је протеклих месеци изложен притисцима Запада да се и наша земља придружи санкцијама против Кремља. На питање да ли наша земља заиста може да остане по страни у вртлогу новог хладног рата, председник Владе одговара:
 
- Увек ћемо поштовати ставове других. Али, народ нас је бирао да спроводимо политику српских интереса, а не интереса страних земаља. То је наш одговор данас, биће и сутра.
 
* Може ли да се деси да Брисел прекине евроинтеграције Србије или да нам поново уведу визе ако не окренемо леђа Москви?
 
- Србија се налази на европском путу, вољом својих грађана, и тај пут ћемо наставити. Неке ствари смо већ урадили, али много обавеза је пред нама и уверен сам да ћемо имати снаге да те обавезе испунимо и Србију уврстимо у ред модерно уређених европских земаља. Уверен сам да нико нема намеру и жељу да зауставља Србију на њеном европском путу, а увођење виза за наше грађане није реално и неће се догодити. Ми Европу поштујемо, желимо да будемо њен део, али тражимо да се поштује глас Србије и да сачувамо свој национални идентитет и интегритет. Ништа више од онога што су сви други добили.
 
* Били сте недавно код Путина. Да ли вам је обећао неке конкретне економске бенефиције ако се не прикључимо санкцијама ЕУ?
 
- Наш разговор је био отворен и пријатељски. Србија није и ничим неће уцењивати Русију. Али, наравно, разговарали смо о свим нашим пословима, о свим економским питањима која везују две земље и уверен сам, направили добар темељ за повећање наше сарадње на енергетском плану, у области извоза наших пољопривредних производа, као и унапређењу грађевинских индустрија двеју земаља. Однос са председником Путином је искрен и без тајни, или било какве закулисне политике.
 
* Шта је још потребно да Србија уради да би почело отварање преговарачких поглавља са ЕУ? Спекулише се да ће од нас Берлин тражити да не ометамо присуство Косова у УН...
 
- У Србији увек има много спекулација. Берлин то никада није тражио од Србије. Верујем у реч Ангеле Меркел и сигуран сам да ће Србија отворити поглавља 32 и 35 још у току ове године.
 
* Да ли је улазак Срба у косовски парламент наше индиректно признавање такозване државе Косово?
 
- Наравно да није.
 
* Има ли истине у спекулацијама да је председник Николић заступник проруске струје у државном врху, а да сте ви отворенији за сарадњу са Западом?
 
- Председник Николић и ја добро сарађујемо и заједнички обликујемо нашу спољну политику. То је политика Србије, а не политика било које стране силе.
 
* Јесте ли му замерили што летује у Бодруму, а не у Србији?
 
Aleksandar Vucic - Intervju za Novosti- Не знам где летује, али мислим да је председник у претходном периоду добро и одговорно обављао свој посао.
 
* Хоће ли бити смањења пензија и повећања ПДВ? Је ли изводљив Вујовићев концепт по којем је за крпљење рупе у буџету неопходно да плате и пензије буду десет одсто ниже?
 
- Наш концепт је да направимо здраву српску државу, посебно, здраву привреду. Зато смо донели неке од важних реформских закона, али много тога је тек пред нама. Све то радимо да бисмо 2016. и 2017. године имали велики привредни раст, да драматично смањимо незапосленост и да народ почне да живи боље. Данас имам само једну поруку за све људе, а то је да ћемо на све начине штитити најсиромашније слојеве становништва.
 
* Да ли ћемо бити принуђени да продамо „Телеком“ и може ли ЕПС ускоро да добије стратешког партнера?
 
- Немамо проблема с ликвидношћу и нисмо принуђени било шта да продајемо. Мислимо да је приватизација „Телекома“ добра за Србију, а не било какав изнуђен потез.
 
* Јесу ли замрли преговори са америчким „Есмарком“ о судбини Железаре и да ли су сада Руси најближи нашој челичани?
 
- Не. Разговарамо са више компанија и тражимо најповољније решење. Није једноставно, али смо апсолутно посвећени, пре свега, очувању радних места, али и покретању производње која би умногоме допринела расту бруто домаћег производа.
 
* Каква судбина чека око 50.000 радника у предузећима у реструктурирању, ако не добију партнере?
 
- Ти људи су остављени на цедилу од свих претходних влада. Наш је посао да тамо где је могуће пронађемо стратешке партнере, бринемо о будућности радника, а тамо где не постоји бизнис кејс, да исплатимо отпремнине и спречимо даље губитке за државу. То је одговорно понашање.
 
* Како ћете решити проблем тајкуна, попут Мишковића, Богићевића, Ђурића, Перчевића, Жунића, чије фирме су се презадужиле код домаћих банака, а не могу да враћају кредите нити да плаћају раднике и пореске обавезе?
 
- Сваки од поменутих случајева је прича за себе. Те проблеме ће банке решавати тешко, а што се државе тиче, ми ћемо се потрудити да њена имовина и ефективе буду, колико год је могуће, заштићене.
 
Aleksandar Vucic - Intervju za Novosti
 
РЕШИЋЕМО ПИТАЊЕ РУДНЕ РЕНТЕ
 
* МОЖЕТЕ ли да се изборите да се повећа рудна рента од три одсто коју сада плаћа НИС, а која је вишеструко нижа него у Русији?
 
Задовољан сам разговорима које сам имао са Путином и Медведевим и надам се да ћемо неке ствари у будућности, као пријатељи, умети да решимо на нешто повољнији начин за Србију, баш као што нам је руска страна изашла у сусрет по питању „Јужног тока“.
 
* Постоји ли у Влади сагласност да Милан Беко преузме „Железнице Србије“? Наводно, Зорана Михајловић је организовала неку врсту саботаже у „Железницама“ само да он не би дошао на чело фирме...
 
- Такве гласине уопште не коментаришем. Непоштено је то што у Србији нико не мери резултате, већ је све сведено на лични однос. Волео бих када би људи у нашој земљи доносили суд о некоме на основу циља и резултата који су пред некога постављени, а не на основу личних симпатија. Узгред, и не кријем да немам личних симпатија према српским тајкунима, али сам веома заинтересован да резултати српских железница буду двоструко, или троструко бољи. За мене, политика није маркетинг, већ резултат и постизање циља.
 
* Колико су добри прогнозери они који на месту новог министра привреде виде Кори Удовички, Жељка Сертића или Миленка Џелетовића?
 
- Не знам.
 
Intervju za Novosti
 
* Стиче се утисак да ништа у држави не може да се уради без вас - било да је реч о поплавама или сређивању стања у спортским клубовима... Је ли то лоше по систем, али и по вас?
 
- То није истина, а таква прича лоша је и за Србију и за мене.
 
* Хоће ли бити смене министара већ за пола године? Може ли се очекивати реконструкција владе?
 
- После шест месеци процењиваћемо наше пролазно време.
 
 
“БЕОГРАД НА ВОДИ“ НИЈЕ ФАТАМОРГАНА
 
* КАКО одговарате на оптужбе да је „Београд на води“ ваша предизборна фатаморгана? Ваши противници указују на пропале пројекте које је Мухамед Алабар имао у бившим совјетским републикама и Индији...
 
Не знам шта је фатаморгана, али смо бар једну прелепу зграду, великим новцем, и то туђим новцем, успели да реконструишемо, и то је данас, несумњиво, најлепша зграда у Београду, а ти који све што је за Србију добро критикују, говоре више о себи него о нама. У сваком случају, крај 2016. није тако далеко, па ћемо моћи да сагледавамо резултате.
 
* Има ли шансе да направите договор са СВМ и ЛСВ и тако срушите Бојана Пајтића у Војводини?
 
- Готово уопште се не бавим дневном политиком и политичким странкама, а Бојан Пајтић је више од десет година на челу покрајинске владе и нисам сигуран да је народ импресиониран његовим резултатима, али то је питање за неке друге људе у Српској напредној странци.
 
 
НЕ СМЕТА ДАЧИЋЕВА АМБИЦИЈА

* СМЕТА ли вам јавна амбиција Дачића да буде нови шеф државе? 
 
- Не. То је његово право и политичка амбиција. 
Странка коју водим и ја лично задовољни смо послом који обавља председник Николић и у томе ћемо га подржавати и у будућности.
 
 
Душица РАДЕКА ЂОРЂЕВИЋ / Новости