Вести

Вучић: Остављена нам је спаљена кућа, коју полако подижемо

МИОНИЦА - Лидер Српске напредне странке Александар Вучић изјавио је данас у Мионици да је овог месеца забележена рекордна наплата пореза, што је показатељ да реформе и финансијска дисциплина дају резултате и да се Србија креће у добром смеру.

Вучић је то рекао обраћајући се Мионичанима на завршном предизборном скупу и прецизирао да је до 15. децембра наплаћено је 22 милијарде динара по основу ПДВ-а, да је прошле године у децембру наплаћено 19 милијарди, те да је план за децембар ове године био укупно 20 милијарди динара.

"То је први показатељ који говори да се ствари крећу у добром смеру", рекао је лидер СНС и додао да је то резултат финансијске дисциплине коју је влада увела, и тешких реформи које је донела. 

Вучић је подвукао да ће се и даље стриктно држати плана, који је већ донео резултате и који ће "померати бројке на боље".

"Остављена нам је спаљена кућа, коју полако подижемо", приметио је Вучић и додао да је свестан колико је процес који је започет тежак.

Он је указао на пример Велике Британије, чији се премијер такође својевремено држао плана реформи, због којег је најпре био непопуларан, али је после три године та земља имала највећи привредни раст у Европи од 3,6 одсто, уз никада мањи број незапослених.

Вучић је истакао да реформе подразумевају и раст инвестиција, те да је план да и у Мионици и друга места доведе инвеститоре, како би се направила радна места за младе, да се осети сигурност и у селима, да могу да планирају будућност и не напуштају родна места.

Није случајно, додао је, што амбасадор Немачке говори похвално о Србији и влади, и што је кинески премијер, један од најмоћнијих људи у свету, боравио четири дана у Србији, после три деценије, а то је зато што виде да се у Србији ствари померају.

"ММФ је прогнозирао мали пад привреде Србије у идућој години, али ја сматрам да ћемо ипак имати раст. Али, и конзервативни ММФ прогнозира да ћемо већ 2016. и 2017. имати велики привредни раст. Питање је само да ли ми можемо да будемо дисциплиновани, да наше општине и градови губе мање новца, јер су губили толико да нико није могао да то контролише. У Косјерићу, на пример, сада ћемо да решимо проблем после толико времена, јер се та општина задужила за пет милиона евра", казао је Вучић.

Он је рекао да верује да ћемо имати и боље резултате него што су прогнозе, јер, на пример, у процене није "урачунато" решење за Железару у Смедереву, које би требало да буде постигнуто до 31. јануара.

"Свет нас поштује, јер смо имали храбрости да сви заједно кренемо у најтеже реформе, којих се плаше сви други у региону", оценио је Вучић. "Видећете у каквим проблемима ће се наћи друге земље када ми почнемо да растемо, јер нису имали храбре људе да их поведу у тешке реформе", казао је лидер СНС.

Он је поново истакао да у Србији по први пут не владају тајкуни, већ они које народ изабере и да ће тако бити и у будућности. 

Вучић је допутовао у Мионицу да подржи листу "Александар Вучић - СНС", коју предводи Бобан Јанковић на локалним изборима који се одржавају идуће недеље.

Јанковић је рекао да му је циљ да Мионица буде модерна, напредна и уређена општина, без криминала и корупције. 

Бирамо између два пута - један од оних који су довели општину у ред најнеразвијениих општина, и други, пут СНС, који предводи премијер Вучић", подвукао је он додајући да су ово најважнији избори за СНС, који у Мионици никада није био на власти.

Напредоваћемо ка ЕУ, сачуваћемо пријатељство са Русијом

ГУЧА - Лидер Српске напредне странке Александар Вучић истакао је вечерас у Гучи да ће Србија наставити да напредује на свом европском путу и да ће сачувати традиционално пријатељство са Руском Федерацијом.

Он је, на завршном предибзорном скупу листе "Александар Вучић - СНС", подсетио да је Србија једина земља у Европи која није увела санкције Русији, и казао да нема страх од рада, реформи, већ само од међународне политике и проблема који постоје у односима великих сила.

"То ме више плаши од било чега другог. Имамо довољно унутрашње снаге да све реформе спроведемо", подвукао је лидер СНС додајући да смо показали, упркос различитих ставова, и понекад притисцима, да живимо у слободној и независној земљи у којој ми доносимо одлуке, и да нас због тога поштују кинески и немачки премијер, руски и амерички председник.

Вучић је подвукао да је Србија на европском путу, од којег неће одустати, додајући да је промењен однос према Бриселу тиме што не молимо ни за шта, већ тражимо да нам се одобри све што нам припада ако смо заслужили.

Он је истакао да је очување пријатељства са Русијом у интересу земље, јер смо једини у Европи који имамо тржиште од милијарду људи, због којег долазе инвеститори.

"Сви долазе зато што имамо тржиште ЕУ, Казахстана, Турске, Русије", навео је он.

Рекао је даље да ту позицију морамо да сачувамо још јачом економијом.

Истовремено је поручио да, када год грађани помисле да влада није довљно чврсто и јако одговорила зато што не сме, што се плаши или не може, је понекад прећуткивање и стрпљење доказ снаге, а не слабости.

"Мени је премијер Хрватске седам пута нешто одговарао и лично помињао, а ја нећу ни данас. Само размислите о једној ствари како то да једна мала балканска земља која није чланица ЕУ постаје полако али сигурно некима трн у оку", осврнио се он на "отровне стреле из региона", додавши да је Србија стуб стабилности у региону, и сви виде да иде у добром смеру.

"Не морамо због тога ни да вичемо, повисимо тон, довољно је само да једним погледом и прећуткивањем, покажемо наш став", уверен је Вучић подвукавши да је међународна заједница одала признање напретку наше земље.

Када је реч о ребалансу буџета, који ће се наћи пред парламентом Вучић је казао да је то учињено јер јер влада направила "плус и да жели да покаже скупштини да је мање потрошено".

Према његовим речима, Србија ће, и према прогнозама, најпесимистичкије организације попут ММФ-а, која је оценила да је влада направила одличан план, већ 2016. имати раст од 1,5 одсто, и мањи дефицит од Француске, те имати здраву државу, а 2017. још бољу годину са растом од 2 одсто.

"Они не рачунају да ћемо успети са Железаром и ФАП-ом, а то ћемо учинити. И без тога ММФ је рекао да је пред Србијом добра будућност", казао је Вучић обећавајући још боље резултате.

С тим у вези навео је да ће прекосутра отворити најмодернију топионицу у Бору, и да ће ускоро радити обе високе пећи у Смедереву, али да ће са Комбинатом у Лучанима завршити посао, те да се трага за још једном важном инвестицијом у овом делу Србије, која би запослила пре свега женску радну снагу, изражавајући уверење да ће до тога доћи до краја идуће године.

Он је истакао да се борио против тајкуна, који су радили шта су хтели и пљачкали државу и да сада сви они који су прекршили закон само чекају када ће бити лишени слободе.

Вучић је подвукао да му је циљ да направи здраву економски и просперитетну, успешну модерну земљу од Србије, и да се некада о њему говори, као што се данас то чини о ранијем немачком канцелару Герхарду Шредеру, који је болним реформама изгубио власт, али учинио од Немачке најјачу економију, а плодове његовог рада сада убире Ангела Меркел.

"Желим да неко за 5 или 10 година каже да је те реформе које смо сада започели радио неки Вучић", казао је Вучић.

Локални избори у Драгачевском крају су важни, како је оценио, не само због живота грађана тог дела Србије сутра, већ и за његов рад.

"За мене лично би било веома тешко да остваримо лош резултат јер не бих могао да одбраним позицију у влади. Када народ не буде био за то и желео неког другог на власти, и пре редовног рока омогућићу другима да дођу на власт. Не пада ми на памет да чувам власт, већ се борим за нашу земљу", поручио је Вучић.

Листу "Александар Вучић - СНС" на локалним изборима у општини Лучани, који се одржавају 28. децембра, предводи Слободан Јоловић који је обећао да ће у Лучанима идуће године бити запослено најмање 500 људи.