Вести

Вучић: Одличан дан за Србију у Штутгарту

ШТУТГАРТ - Премијер Александар Вучић оценио је, на крају посете Штутгарту, да је ово био одличан дан за Србију, наводећи потврду спремности немачких компанија да инвестирају у нашу земљу, а такође и потврђену подршку на путу Србије ка ЕУ. 

Вучић је у изјави, сумирајући резултате једнодневне посете Штутгарту, назначио да је покрајина Баден Виртемберг једна од најбогатијих у Немачкој, да има 11 пута већи БДП од Србије и истакао да је презадовољан разговорима које је имао са председником те покрајине Винфридом Кречманом о унапређењу српског образовања и доласку инвеститора унашу земљу.

Премијер је назначио да су добре вести и добри резултати ти, када вас БОШ хвали на бизнис форуму и каже да ће наставити да инвестира у Србију или када су са Мерцедесом постигнути конкретнији договори о изласку на трећа тржишта и "креће израда оних аутобуса за које су многи говорили да је била измишљотина у изборне сврхе".

Он је рекао и да ће до краја фебруара са Београдом бити потписани први уговори, затим ћемо и заједно ићи у Абу Даби и друга тржишста и додао да очекујемо да наши аутобуси тамо пронађу купце.

Како је навео премијер, разговарало се и са представницима КАЗ-а и сарадњи са Заставом камиони и као посебно је истакао покретање доласка малих и средњих предузећа у Србију. "Мислим да су све то биле добре вести и добри резултати за Србију" рекао је Вучић.

Претходно је премијер имао разговоре са Кречманом, који је нагласио да је та покрајина увек подржавала Србију на европском путу и да ће то чинити и у будућности. 

Кречман је рекао да су слобода, мир, безбрижна будућност, трговина и напредак плодови Европске уније и да су намењени свим људима који у њој живе. "Зато је покрајина Баден Виртемберг увек подржавала Србију на европском путу и то ће чинити и у будућности", истакао је Кречман, а премијер Србије се сагласио са својим домаћином да су Србија и Баден Виртемберг увек имале најбоље односе, и подсетио да у тој немачкој покрајини живи велики број Срба, који су на најбољи начин интегрисани у друштво.

Српски премијер се уједно захвалио Кречману на помоћи компанија из Баден Виртемберга током поплава, као и на подршци коју ова покрајина пружа Србији на европском путу. Кречман је прихватио позив председника српске владе да посети Србију, наведено је у владином саопштењу. 

Посету Штутгарту премијер је започео учешћем на пословном форуму "Мислите на нове могућности, мислите на Србију", у Штутгарту где је разговарао са представницима немачких компанија заинтересованих за улагање у Србији.

Форум је отворио министар за Европу и међународне послове покрајине Баден Виртемберг у Већу савезних покрајина, Петер Фридрих који је такође нагласио да та покрајина и Србија имају традиционално добре односе засноване на личним везама и да стратешке односе треба развијати, како у области привредне сарадње, тако и у свим другим областима. "ЕУ је потребно проширење, јер ће је то учинити јачом и стабилнијом. Стога ће представници покрајине Баден Виртемберг у петак предати иницијативу у Већу савезних покрајина да се што пре отворе прва поглавља за Србију. Процес придружења је дуготрајан и зато треба што пре радити на сваком његовом делу", закључио је Фридрих. 

Он је истакао да је Србија на добром путу и да су фирме из Баден Виртемберга то препознале, додајући да је компанија Босћ до сада уложила 70 милиона евра у развој својих погона у Србији.

Вучић је представнике немачких компанија упознао са економским и законским реформама које спроводи српска Влада, нагласивши да Србија неће одустати од тешких мера у циљу оздрављења српске економије.

Он је истакао да Србија нуди добре услове инвеститорима, боље од многих земаља у региону и подсетио да имамо споразум о слободној трговини са земљама ЕУ, Руском Федерацијом, Казахстаном, Белорусијом, Турском. "То је тржиште од једне милијарде људи до кога можете доћи преко својих представништава у Србији", истакао је Вучић и захвалио на подршци европском путу Србије.

Током учешћа на конференцији у Штутгарту, Вучић је имао велики број састанака међу којима и са представницима највећим компанијама из овог региона Даимлером, БОШ-ом... а своја искуства са пословањем и условима пословања у Србији пренеле су немачке компаније које већ поседују фабрике у Србији.