Вести

ВУЧИЋ: ОЧЕКУЈЕМ БРЗО ОТВАРАЊЕ ПОГЛАВЉА

ГЕТВАЈГ - Премијер Александар Вучић изјавио је данас да очекује да поглавља у преговорима са Европском унијом буду брзо отворена, указујући да то зависи од рунде дијалога Београда и Приштине 23. јуна у Бриселу.

"Ми ћемо брзо, можда и брже него што многи очекују, имати прилику да отворимо поглавља. Али ако Приштина, с друге стране, мисли да је то начин да нас притисну, да нам понуде решења која су немогућа, или апсолутно немогућа за наш народ на Косову и Метохији, ми то нећемо да прихватимо", рекао је Вучић новинарима после Европског форума Вахау у Аустрији.

Он је рекао да су четири тачке у дијалогу са Приштином спорне - Заједница српских општина, телекомуникације, енергетика и мост на Ибру.

Премијер је истакао да је ЗСО најважније питање, наводећи да су Албанци тражили да ЗСО буде невладина организација у складу са њиховим законом, што Београд неће и не може да прихвати.

"Ми не тражимо да то буде не знам какав статус територијалне аутономије у оквиру аутономије, али тражимо нешто што ће моћи да представља значајно стециште права за Србе на КиМ, а то не може буде невладина организација. То је најважније питање", рекао је Вучић.

Према његовим речима, Београд по питању моста на Ибру тражи решење које ће гарантовати безбедност Срба у северном делу Косовске Митровице. 

У области енергетике, Албанци покушавају да "на чудан начин" комплетан далаководни систем и систем електромрежа Србије узму у сопствено власништво, рекао је Вучић и додао да ће то бити тешки преговори, а да су две стране мало ближе по питању телекомуникација.

"То је сет проблема, ништа од тога није једноставно, али борићемо се", рекао је Вучић.

Упитан да ли је предстојећа рунда дијалога у Бриселу најтежа до сад, Вучић је рекао да разговори тамо никад нису лаки, али да је изабран да доноси тешке одлуке и да ће у складу са тим и да обавља свој посао.

"Ми ћемо дати све од себе, а да је тамо икад било лако - није", рекао је Вучић.

Коментаришући изјаву комесара Јоханеса Хана да је Србија сидро безбедности у региону, Вучић је рекао да је Хан човек који добро разуме прилике на западном Балкану и који нема потешкоћа да сагледа европску будућност Србије.

Вучић је, осврћући се на свој говор на панелу у којем је рекао да поједине земље Београд уцењују Косовом, рекао да тиме није мислио да се одлаже отварање поглавља, него да је говорио о расположењу у Србији.

"Био сам отворен и искрен и говорио оно што говоре људи у нашој земљи, што неретко и ја помислим... Није то нека велика тајна за њих, мислим да треба да знају истину, као што сам говорио и да мислим да је Гаврило Принцип био јунак, и да треба да одржимо добре односе са Русијом", рекао је Вучић.

Вучић је поновио да су важни догађаји пред Србијом, наводећи посету немачке канцеларке Ангеле Меркел и Борда директорка ММФ-а, обележавање Јадовна, Сребренице, Олује...

"У свему томе имате и Шешеља, и Орића и колико хоћете папазјаније направљене у региону за неколико недеља, али то су ствари кроз које ћемо проћи јединствено уз широку подршку и разумевања народа, који је сазрео", рекао је Вучић. 

Он је додао да је поносан што у Србији нема кукастих крстова на утамицама и што се не газе јеврејске заставе. 

"У сваком народу има разних будала и лудака, али код нас то није организовано и не може да наиђе на било чије симпатије", истакао је Вучић.

 

Вучић у Швајцарској и Норвешкој о инвестицијама, образовању

Премијер Вучић најавио је да ће у наредним данима боравити у Швајцарској и Норвешкој, где ће најважније теме његових разговора бити инвестиције, али и дуално образовање, као и однос Београда и Приштине.

У Швајцарској ће, како је премијер рекао новинарима након Европског форума Вахау, најважније теме бити привлачење швајцарских инвеститора, али и разговори о дуалном образовном систему, који постоји у тој земљи.

"Уз то што су вредни и успешни, они имају дуално образовање, које је велика тајна њиховог успеха. Покушаћемо од њих да научимо и применимо што је могуће више", рекао је Вуцић.

Он је, такође, најавио да ће се састати са свим норвешким званичницима, са којима ће разговарати о инвестицијама, али и односу Београда и Приштине.

"Норвешка је један од највећих донатора и инвеститора. Имаћемо конференцију на којој ћемо тражити долазак још већег броја норвешких инвеститора, али сасвим сигурно ће поново тема бити односи Београда и Приштине", рекао је Вучић.