Вести

ВУЧИЋ: НАСТАВЉАМО ТАКТИЧКИ, СТРАТЕШКИ - АКО БУДЕ СПОРАЗУМА

Председник Србије Александар Вучић истакао је, после посете Њујорку, да је наша ситуација по питању Косова и Метохије врло тешка, веома компликована и сложена, али да у тактичком смислу треба да гледамо да померамо све што можемо да бисмо направили повољнију позицију за наш народ и земљу.

Вучић је, резимирајући разговоре у Њујорку са представницима великих сила о територијалном интегритету, рекао да само Сергеј Лавров говори о нашем територијалном интегритету, док други кажу да ми нарушавамо туђи територијални интегритет.

"Тактичка борба ће се наставити, а стратешки могу да говорим тек када бисмо имали некакав оквирни споразум у глави и то би била стратешка одлука. Све остало је тактичко померање", објаснио је Вучић.

Вучић је рекао да смо још далеко од споразума, и да је у питању мозак људи - какве су жеље и Срба и Албанаца, да ли можемо да разумемо шта нас чека у будућности или не можемо да разумемо једни друге, те да то није питање месеци и година.

"Може да буде за пет месеци, а може да буде и за 50 година, а може да буде и никада", одговорио је Вучић на питање да ли смо удаљени од споразума више месеци или година.

Осврнувши се на свој говор, у којем је рекао да је добро што Србија није поменута на Генералној скупштини УН, Вучић је рекао да се одлучио за један приступ, који је добио подршку Азијата, Африканаца и многих других слободољубивих народа.

"Нас купе овде као децу да дођемо да гледамо шта говоре велики. Скупи се нас 2.000, саслушамо, Бога молимо да нас не помену, и онда смо срећни. Рекао сам - они су велики, они ће да одлучују увек о много чему, али хајде да видимо о чему можемо ми да одлучујемо. Да ми сарађујемо више, да сачувамо свој слободарски дух, независност у одлучивању, али и свој суверенитет и територијални интегритет и да гледамо како као мале земље да се изборимо за своја права", објаснио је Вучић.

Упитан за иницијативу тешње економске сарадње на Западном Балкану кроз укидање препрека, Вучић је рекао да није питање о уједињавању, јер увек када се помиње уједињавање онда неки почну да говоре о српској хегемонији.

С тим у вези рекао је да ће Србија ускоро бити економска машина региона, па је због тога таква реакција.

Вучић је истакао да је важно да земље региона разумеју да имају користи од тога, да наши људи разумеју да иступамо као блок, јер ћемо тако бити много више поштовани у Европи.

"Вишеградска група, на пример, може да смени Тимерманса и Вебера када год хоће. Европски парламент може да не прихвати представника Мађарске за европску комисију, али не може да спречи да буде из те земље. Њихова снага је огромна, много већа, а ми идемо по мрвице, нападајући оног другог из региона, задовољавајући се тиме како смо великима нешто лоше рекли о другима, а велики онда кажу да ће увек држати наш регион посвађан да могу да раде шта хоће и извлаче сва богатства", рекао је Вучић.

Вучић је позвао на смањење оперативних трошкова, да се ослободе границе теретних возила.

Према његовим речима неће бити лако остварити то, али постоји договор њега, премијера Албаније и Северне Македоније.

"Идемо са том иницијативом за 15-так дана, на састанку у Србији. Верујем да је то важно. Онда ћемо да идемо у Северну Македонију, Албанију и да идемо да пробамо да то изгурамо. Потом ћемо пробати да у то увучемо и Приштину и БиХ, и то би било нешто попут ''ЦЕФТА плус плус''. Све што постигнемо значило би јачање наших економских перформанси, представљање јединственог тржишта што би водило ка доласку много више инвеститора и стварања повољније атмосфере за развој", указао је Вучић.

Упитан за пријем код Доналда Трампа Вучић је рекао да је била занимљивија вечера коју је имао пред крај посете, али са које не може да открива детаље.

"Нисам ја неки човек за пријеме", констатовао је Вучић.