Вести

Вучић: Мисија друштва мора да буде трајна борба против...

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је данас да борба против корупције мора да буде трајна мисија друштва, и да постоји директна корелација између борбе против корупције и напретка државе, али да је највећи проблем у томе неефиксано правосуђе.
 
Вучић је на конференцији „Борба против корупције у Србији – у сусрет новом закону о Агенцији за борбу против корупције“, рекао да у Србији постоји нулта толеранција на корпупцију и да у том смислу нема заштићених, да је број подигнутих оптужница и откривених дела већи него икад али да је правосуђе неефикасно.
 
Незадовољан ефикасношћу правосуђа
 
"И пре тромесечног штрајка адвоката, нико од нас није могао бити задовољан ефикасношћу и ефективношхћу нашег превосуђа“, рекао је Вучћ.
 
Он је истакао да је донета страгегија за борбу против коруцпије, као и акциони план, да је усвојен закон о заштити узбуњивача, и да се резултати у примени закона тек очекују.
„Оно што јесте суштина је да мислим да пажња друштва мора да буде на нултој толеранцији, да једнако осудимо онога ко ће за упис неког детета узети паре, као и оне друге који су узимали стотине милиона из државних банака подмићујући политичаре, директор’“, рекао је Вучић.
 
Он је истако да је за борбу против корупције потребна свеобухванта и заједничка акција свих држаних органа и друштва, владе, агенција, независних тела, полиције, тужлашва и судства. 
 
Према његовим речима, недвосмислено је да је корупција у протеклих двадесет година уништила српско друштво, и да је један од узрока што је српско друштво сад подељено на велику сиромашну мањину и малу пребогату већину. 
 
Та подела подрива стабилност државе и друштва, и није резултат нечијег успешнијег рада већ корупутивних активности“, рекао је Вучић, истичући да корпуције нема без државних органа, политике и јавног посла. 
 
Вучић је рекао да ћемо, ако сви будемо удружили снаге, имати много боље резултате, који се неће очитавати у бројкама, већ перцепцији обичног народа који ће знати да није нормално и да је кажњиво било кога подмитити.
 
Не радимо то због ЕУ или било ког другог, нагласио је Вучић, већ због своје државе и грађана.
„Зато за разлику од других земаља које су се плашиле и чекали да поглавље 23 и 24 дођу на крај преговора, ми задовољни што ће бити отворена на почетку“, рекао је Вучић и истакао да ћемо глдеати да тај посао завршимо у најкраћем року.
 
Aleksandar Vucic, Tatjana Babic i Majkl Devenport
Фото: Танјуг
 
 
Никада нисам вршио притисак на Агенцију
 
Вучић је рекао да никада није вршио притисак на Агенцију за борбу против корупције, да се нада да то није чинио ни министар правде Никола Селаковић, те да ће са директорком те агенције Татјаном Бабић разговарати о евентуалним проблемима.
 
"Договорио сам да се видим са Татјаном Бабић и волео бих да се прича о притисцима конкретизује, наслушао сам се прича о притисцима али кад дођемо до тога – ко и како – нема. Никад никога нисам позвао из Агенције“, рекао је Вучић.
 
Он је, коментаришући изјаву Татјане Бабић да је било одређених притисака од стране министра Селаковића, рекао да се нада да их није било, али да ће разговарати са њим о томе.
„Наш посао је да заједнички радимо у борби против корупције“, рекао је Вучић.
 
Премијер поновио да у борби против корупције никад нису били бољи резултати у смислу откривених случајева и подигнутих оптужница, али да није задовољан перцепцијом грађана јер и даље виде да ствари функцинишу лоше, као ни радом правосуђа.
 
Он је поновио да у Србији постоји нулта толеранција и јака политичка воља у борби против корупције и да је сигуран да ће се на том плану у будућности постићи неупоредиво бољи резултати.
 
Он је рекао да је највећи проблем у борби против корупције и криминала што се на правоснажне пресуде чека годинама.
„Немамо проблем са било којим појединцем у Србији, нема заштићених само је питање може ли наш систем да обави свој посао до краја или не, и мислим да је то кључно питање за све нас“, рекао је Вучић.