Вести

Вучић: Ко понуди најбоље услове добиће уговор са железаром

Премијер Србије Александар Вучих изјавио је данас да Србија није одговорна за актуелне миграције, које су узнемириле Европу.

Србија ће, како је додао, појачати граничну контролу и прихватити савете и идеје које долазе из ЕУ, јер, како је рекао, много можемо да научимо од европских пријатеља по том питању.

Вучић је, на конференцији за новинаре после разговора са европским комесаром за миграције, унутрашње послове и држављанство Димитрисом Аврамопулосом, навео да је Србија брзо предузела акцију у договору са Бриселом и неким европским владама.

Премијер је додао да је Србија поступала у складу са договором из Брисела о слободи кретања, али такође и са владама земаља ЕУ и предузела акцију да људе који су покушали да злоупотребе ту врсту поверења врате одакле су дошли.

Вучић је додао да је са европским комесаром разговорао о ономе што је посао МУП-а, Министарства правде, али и целе владе, везано за питања миграната, азиланата, борбе против корупције, организованог криминала у целом региону, као и тероризма. Како је додао, разговарали су и о европској будућност Србије и чињеници да је нашој земљи потребна подршка и помоћ у поглављима 23 и 24.

"Добили смо значајну подршку за стабилан развој и пут ка Европској унији", рекао је Вучић и додао да је Аврамопулосу рекао да Србију сматра извором и фактором стабилности на западном Балкану.

Вучић је европском комесару пренео и да Србија има добре или одличне односе са свим суседима и да жели да даље унапређује те односе.

"Рекао сам да ћемо да наставимо дијалог са свима са којима се у појединим питањима не слажемо, да ћемо наставити дијалог у Бриселу", рекао је Вучић. Премијер је захвалио Аврамопулосу што види Србију у ЕУ и истакао да је он увек драг гост у Београду.

 

ФАП, синдикат, ДС и театар апсурда

Премијер Александар Вучић реаговао је данас на оцену синдиката радника прибојског ФАП, да нема довољно јаких гаранција да ће 600 запослених задржати посао, опаском да се осећа као у "театру апсурда".

"Није било посла ни за кога 15 година, да не изађе ниједан камион, ниједан аутобус и баш их брига, а сад траже јаке гаранције да ће 600 радника остати на послу", приметио је Вучић.

"Ваљда смо ми криви што хоћемо да их запослимо'', рекао је Вучић новинарима, поводом, како је приметио, "саопштења неког синдиката, који је био са ДС из ФАП-а". ''Као да сте у театру апсурда'', приметио је.

 

Нема опраштања дугова за струју и кирију

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је да грађани Србије струју плаћају за 30 одсто мање од најниже цене у земаљама региона, те да није могуће опростити дугове за режијске троскове.

"У Србији су режијски троскови најнижи у региону.. ја нисам од деда Мразова.. не знам под којим изговором да било коме било шта опростимо, не би било фер према онима који редовно измирују обавезе", рекао је Вучић новинарима. 

Одговарајући на питање да ли држава може да опрости дуговања грађана према њој, као што је то урадила Македонија, премијер је објаснио да увек бира тежи пут, пут у циљу спровођења мера и оздрављења привреде и финансија, уместо да се "удвара" грађанима.

Он је рекао и да један Швајцарац, када би му неко рекао "ја сам добар политичар, обезбедићу вам да не плаћате воду и струју годину дана", не би клицао и аплаудирао том политичару, него би позвао психијатра.

Вучич је навео да је постао премијер у најтеже време, када је јавни дуг био "дотеран до краја", када је фискални дефицит био на највишој стопи, када су постојали бројни политички проблеми и када није постојала "ствар која нам се није догодила, од Косова па надаље".

"Задовољан сам што у тако тешким временима можете да покажете шта је то што радите, можете, желите и хоћете да направите... У неким лаким временима не видим неку велику потребу да неко добар буде на челу владе", рекао је премијер.

 

Ко понуди најбоље услове добиће уговор са железаром

Вучић је рекао да ће држава о смедеревској Железари направити уговор са оним ко буде понудио најбоље услове.

Вучић је, на питање новинара да прокоментарише тужбу Есмарка против словачког бизнисмена Петера Камараша и да одговори да ли је он предвиђен за новог шефа Железаре, рекао да су новине и пре свашта писале.

Као пример таквог писања он је навео и да се говорило да није у питању Есмарк, него "Милова и Колетова компанија".

''Тако сте писали и за Есмарк да смо се све договорили, да то није Есмарк, већ Милова и Колетова компанија, па сте се сви правили блесави да не знате о чему се ради, сви су измишљали, лагали и то им је одговарало'', рекао је Вучић.

Како је рекао, ''срамота га је и да коментарише шта се тим поводом све појавило у медијима''.

Он је рекао да, осим што су представници Есмарка узели документ као могућност за јављање на тендер, ништа друго није видео.

Премијер је рекао да је та компанија и даље кредибилна.

''Сви су кредибилни и то наравно нису ни Милове, ни Колетове и не знам које фирме, али шта ћете, тако је то у нашој земљи...'', рекао је Вучић

 

Немам снаге и ауторитета за приватизацију клубова

Председник Владе Александар Вучић изјавио је у четвртак да нема довољно снаге и ауторитета да спроведе приватизацију спортских клубова у Србији.

"Постоје ствари где ударите у зид. Сада нисам у стању да реализујем приватизацију Црвене звезде и Партизана јер изгледа да нико то не жели да подржи у Србији. Можда ће неко у будућности бити у стању да уради то", казао је Вучић новинарима у Влади Србије.

Упитан да прокоментарише захтеве појединих челника Црвене звезде и Партизана да се преиспита одлука о додељивању полицијског обезбедјења новинарки телевизије Б 92 Бранкици Станковић, премијер је казао да о том питању одлучују "други надлезни органи".