Вести

Вучић: Инвеститори увек могу да рачунају на подршку владе

ВРШАЦ - Премијер Александар Вучић је након отварања немачке фабрике "Фрезенијус медикал кер" данас у Вршцу поручио инвеститорима да увек могу да рачунају на подршку Владе Србије, а да он од њих очекује нова запошљавања.

Премијер је истакао да жели да направи здраву економију у Србији, у којој ће важити тржишни принципи. Влада Србије ће у наредном периоду бити фокусирана на политику раста и отварање нових фабрика широм земље, рекао је премијер и најавио да ће већ 11. децембра званично бити отворена и нова хала финске компаније ПКЦ у Смедереву.

"То ће бити још један велики допринос и тиме показујете како полако, тачкасто или тиграсто, како год хоћете, успевамо да покривамо све већи део наше земље значајним инвестицијама и улагањима", поручио је Вучић.Он је указао да је Србија предузела тешке реформске мере и да ће се сада влада концентрисати на политику раста. О политици раста ће, како је рекао, разговарати са свим европским званичницима, како би нам помогли и по питању енергетске безбедности, као и са руским партнерима.

"Али оно што је важно, ми желимо још већи прилив инвестиција из ЕУ, посебно инвестиција из Немачке јер се показало да колико год ми да помогнемо, то нам се двоструко или троструко исплати", рекао је Вучић.

Премијер је казао да треба још много тога да се уради, али је изразио уверење да ће до марта идуће године бити донети закони који ће поправити пословни амбијент земље. У том смислу, поменуо је Закон о планирању и изградњи, о којем парламент данас расправља, као и други који се односе на катастар, таксе...

 

Нова фабрика Фрезенијус медикал у Вршцу за 1.150 радника

Немачка компанија Фрезенијус медикал кер Србија, специјализована за производњу потрошног материјала за хемодијализу, отворила је данас нову фабрику у Вршцу у којој ће радити око 1.150 радника. Врпцу је пресекао премијер Србије Александар Вучић поручивши да очекује да ће број запослених у тој компанији бити и већи.

Подсетио је да су рокови градње вршачке фабрике потпуно испоштовани, односо да је он ту био пре тачно 15 месеци, када је речено да ће радови бити завршени у том року. Вучић је рекао и да ће та компанија бити потпуно интегрисана у здравствени систем Србије и да сви морају да се навикну на конкуренцију и тржиште. "Ко не може, коме то смета, у њему је проблем, јер ми хоћемо да направимо здраво друштво засновано на поштовању принципа тржишне економије", рекао је премијер.

Иначе, инвестиција немачке компаније вредна је више од 16 милиона евра и у њу је пресељена производња из већ постојећег погона у Вршцу, а пројекат укључује и 429 нових радних места, а дугорочни планови фабрике предвиђају да број запослених достигне 1.150. Нова фабрика у Вршцу ће бити извозно оријентисана и осим што ће опремом за дијализу снабдевати пацијенте у Србији, своје производе ће пласирати на европско тржиште.