Вести

ВУЧИЋ: БЕЗ ВАНРЕДНИХ ИЗБОРА, СРБИЈА НА ПОЛА ПУТА КА БОЉИТКУ

НОВИ ПАЗАР - Премијер Србије Александар Вучић изјавио је данас да неће бити ванредних републичких избора, као и да ће се у случају доласка косовског министра спољних послова Хашима Тачија у Београд, држава понашати у складу са законом. 

Вучић је рекао да је "Србија на пола пута ка бољитку" и најавио да ће, ако се настави добар тренд у јавним финансијама, бити повећане плате у јавном сектору и пензије. "Најтежи део смо прешли. Добро стоје сви бројеви по питању јавних финансија и у априлу", рекао је Вучић у разуговору са грађанима Новог Пазара, где данас борави у посети.

Премијер је рекао да ће, ако се такав тренд настави, до краја године бити повећане плате у јавном сектору и пензије. 

Вучић је навео да Србија мора да буде постављена на стабилне темеље: "То је оно што је Влада Србије успешно до сада радила", закључио је премијер.

 

Држава ће поступати по закону у вези доласка Тачија

Држава ће се у случају доласка косовског министра спољних послова Хашима Тачија у Београд понашати у складу са законом,поручио је премијер Александар Вучић.

Након церемоније отпочињања градње основне школе и вртића у Новом Пазару премијер је присутне новинаре подсетио да постоји правоснажна пресуда и да ће се држава понашати у складу са законом.

Вучић је додао да нико не врши притисак на Србију у вези са тим питањем, додајући да се притисцима ништа не би ни постигло. 

Упитан којим авионом ће путовати сутра у Брисел, рекао је да "нема појма" и да то не зависи од њега.

"Спремао сам се за дијалог, за суштину разговора, а чиме и како ћу путовати стварно не знам и не зависи од мене", додао је он.

 

Тужилаштво да утврди ако је неко крив и одговоран за хеликоптер

Уколико је неко крив и одговоран за пад хеликоптера у којем је настрадало седам особа то треба да утврди Тужилаштво, рекао Вучић.

На питање зашто се по том питању још не оглашава министар одбране Братислав Гашић, премијер је рекао министар "нема шта да каже с тим у вези", јер је то посао Тужилаштва.

Подсетивши на обећање да ће држава одвојити новац за авијацију, за МИГ-ове 29 и МИГ 21, као и за хеликоптере и да је тај новац већ припремљен, Вучић је навео да ће пре краја године бити испоручен најмање један, а можда и два хеликоптера.

"Србија унапређује своју ваздушну флоту и она ће бити неупоредиво боља него што је била пре две или три године", нагласио је премијер.

 

Уверен сам да ММФ неће имати примедбе на фискални дефицит

Премијер верује да мисија ММФ-а неће имати никакве примедбе на фискални дефицит.

Он је у изјави новинарима рекао да је уверен да Мисија ММФ, која ће у Београду боравити 4. и 5.маја, неће изнети примедбе на фискални дефицит, због којег је наша земља ушла у аранжман са том институцијом.

"Можемо да причамо о други стварима, али о ономе што је суштина споразума ММФ неће имати ниједну примедбу", уверен је Вучић.

Оценивши да спровођење реформи напредује добро и да у првих пет месеци примене реформске мере дају резултате, он је подсетио да је смањен фискални дефицит, а упркос смањењу плата и пензија у јавном сектору, повећани су приходи и смањени расходи.

"Не видим ниједан разлог, уколико у наредних пет месеци будемо овако наставили, зашто не бисмо могли да седнемо и разговарамо о томе како да грађани осете бољитак, јер су заслужни за то што се мере упешно спроводе", оценио је Вучић.

Упитан шта је са вишком запослених у јавном сектору, Вучић је приметио да на томе није ништа урађено, али да постоји могућност, у зависности од тога како ће бити спроведене реформе, да то смањење буде на минималном нивоу.

Србији је потребан ефикасан јавни сектор, навео је премијер, због чега је уверен да неће бити проблема са рационализацијом у тој области.

Поновио је и да неће бити ванредних избора: "Зашто би их било. Јер мислите да треба да добијемо више посланика. Ако мислите да нам треба више од 138 колико имамо сада, а можемо тренутно да добијемо 154, ја не видим неку велику потребу и разлику", објаснио је Вучић.

Навео је и да ће покрајински и локални избори бити одржани када буде време за њих, а да је сада пуно посла пред владом.

 

Само заједно можемо да напредујемо

Премијер Србије Александар Вучић поставио је данас камен темељац новог дијагностичког центра у Новом Пазару, уз поруку грађанима муслиманске вероисповести да "само заједно можемо да напредујемо" и да је у том циљу спреман на разговоре са свим Бошњацима у Србији, и региону.

Он је истовремено изразио спремност на разговоре са свим Бошњацима, и поручио да сви греше и не разумеју колику штету праве свом народу сви они који мисле да православци и муслимани могу да живе одвојено, или тако да неких нема.

Премијер је подсетио да Срби и Бошњаци вековима живе заједно и да ће тако бити и убудуће и истакао: "Спреман сам да разговарам са свим Бошњацима, са онима у Сарајеву и Пазару, да отворимо прави дијалог, да не буде сукоба и да градимо заједничке домове, као и да размишљамо о заједничкој будућности", подвукао је Вучић и додао да мржња нигде не води. 

Он је најавио решавање отворених проблема у Пазару, додајући да какав год проблем постоји можемо заједно да га решавамо и заједнички правимо модернији град, у којем ће људи имати више радних места и знати да мржња не води нигде. 

"Само заједнички можемо да напредујемо", поручио је председник владе и нагласио: "Не делим људе на Србе и Бошњаке", рекао је Вучић и објаснио да свој посао види као решавање проблема и побољшање живота свих обичних људи.

У том контексту премијер је најавио изградњу десетина километара путева у Пазару и околини, као и фабрику дрвнопредађивачке индустрије у Новом Пазару и Рашкој, али и сарадњу са Уједињеним арапским Емиратима и италијанском компанијом у области пољопривреде, како би се оживела села на Пештеру. 

Он је рекао да ће у наредне две године овај део Србије добити више него у претходних 30 година, те замолио грађане да буду стрпљиви и верују у владу. 

Говорећи о дијагностичком центру, Вучић је рекао да ће та инвестиција бити завршена сигурно до краја године и да грађани овог дела Сбрије више неће морати да иду на прегледе у Крагујевац и Београд, већ ће на располагању имати најсавременије медицинске уређаје и лабораторије.

Осврћући се на изградњу нове основне школе и вртића, које такође финансирају Уједињени Арапаски Емирати, Вучић је казао да ће деца учити у најмодернијим установама, са најмодернијим училима. 

"Пазар ће бити бољи за годину и по дана него што је данас", нагласио је он и додао да је влада спремна да подстакне и помогне свим људима који желе да инвестирају у овај крај Србије. 

Вучић је поновио да само заједничким снагама можемо од Пазара направити богатији и лепши град, а од Србије најлепшу и најбољу могућу земљу, која ће имати добре односе са земљама у региону, која ће поштовати све разлике и тиме се хвалити. 

"Зато је Пазар богатство, а не проблем Србије", закључио је Вучић. 

Амбасадор Уједињених Арапских Емирата Џума Рашид ал Дахери рекао је да су ова три пројекта, које финансира његова земља, доказ одличне сарадње две земље и посебно са владом Србије и премијером Александром Вучићем. 

Поручио је и да ови пројекти само потврдују дубину односа две земље, а посебно пријатељство шеика Мохамеда бин Заједа и премијера Вучића. 

"Што се тиче сарадње у здравству и образовању, сматрамо да су то најважније области. Овај вид сарадње ће допринети пуно Новом Пазару и целом подручју. Отвориће многа нова радна места за грађане овог дела Србије", казао је амбасадор. 

Градоначелник Новог Пазара Мехо Махмутовић рекао је да је ово велики дан за Нови Пазар, који слави 554. рођендан под новим називом. 

"Град се поноси што има пријатеље у земљи и иностранству, што политика коју води даје резултате, а посебно сарадња са Владом Србије. Сваког дана нешто ново ниче у овом граду", подвукао је он и истакао да су три нова пројекта велике инвестиције за овај град.

Према његовим речима, у Дијагностичном центру моћи ће да се обаве све велике анализе због којих су Пазарци морали да иду у друге градове. 

С тим у вези је подсетио да је Нови Пазар прошле године упутио 340 пацијената у Крагујевац да раде магнетну резонанцу, и још толико у приватне лекарске ординације, да је 564 пацијената упућено у терцијалне установе на лечење, а да је у болници у Новом Пазару прегледано 200.000 пацијената.

Махмутовић се захвалио влади Србије, додајући да оно што влада ради даје резултате, и да ће се пројекат Дијагностичког центра реализовати за само шест месеци. 

Дијагностички центар биће изграђен на површини од 1.400 квадратних метара, а у њему, како је речено, биће најсавременији медицински уређаји, биолошке и миробиолошке лабораторије и дијагнотички апарати, дигитални рендген, најсавременија магнетна резонанца.

Церемонији постављања камена темељца присуствовао је и представник породице Бин Заед, Фондације Ал Нахем, Али Мохамед ал Суваиди калифа ал Зајед.