Вести

Вучевић: Што не би локални бизнисмени водили јавна предузећа?

„Пословни простор” ће добити новац из буџета за изградњу мултифункционалне хале од 5.000 квадратних метара на Римским шанчевима, коју ћемо понудити инвеститорима
 
Ускоро ће бити познат модел за реструктурирање шест јавних и комуналних предузећа: „Спенса”, „Градског зеленила”, „Стана”, „Пута”, „Чистоће” и „Лисја”, као и Предшколске установе „Радосно детињство”, који су годинама из градске касе извлачили стотине милиона динара помоћи. Вишак запослених, лоше управљање, дуговања довела су их на ивицу пропасти. Након што је од претходника наследио тај „врућ кромпир”, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић окупио је тим стручњака, неоптерећених дневном политиком, који ће до краја лета направити анализу стања и дати предлог модела по којем би требало да се реши ситуација у тим предузећима. Истовремено, другим ребалансом буџета, који се очекује крајем септембра или почетком октобра, за то је остављено око 830 милиона динара, најављује Вучевић у интервјуу за „Политику”, на почетку треће године свог мандата на челу Новог Сада.
 
– До краја године донећемо и одлуку о новој организацији градске управе. План је да смањимо број функционера и управу учинимо транспарентнијом, ефикаснијом и економичнијом. Очекује нас усвајање одлуке о радном времену, о зонирању угоститељских објеката, мерењу буке... У предузећима која су губиташи праве се програми нове систематизације. Занимљиво је да смо установили да су међусобна потраживања тих предузећа, која могу да се „пребију”, већа од 300 милиона динара, а ту су и потраживања према другим јавним и јавним комуналним предузећима. Тражимо најбољи финансијски оквир како да то решимо јер ако се обаве плаћања једних другима, урадили смо велики део посла. Чека нас озбиљан разговор с комерцијалним повериоцима, а потом и са синдикатима о социјалном програму. То је врло сложен и тежак посао, и раде га врло озбиљни људи.
 
Да ли се и опозиција укључила?
 
Од опозиционих странака, Лига социјалдемократа Војводине је дала своје предлоге. Демократе нису. Немојте мислите да ћемо да исплатимо отпремнине, да се ослободимо вишка запослених и тиме завршимо причу. То је само део процеса који планирамо да окончамо почетком 2016. године. Нисам сигуран да то грађане нешто посебно импресионира, јер то што радимо није видљиво, нити је маркетиншки атрактивно, али представља насушну потребу кад је реч о функционисању града.
 
Како их не дотиче? Па, грађани годинама плаћају предузећа губиташе, уместо да се тај новац користи за опремање школа, обданишта...
 
И због тога се тако више није могло. Ускоро ћемо представити наш план реструктурирања и то је прича коју ћемо довести до краја.
 
Да ли има најаве доласка инвеститора?
 
Углавном влада интересовање за изградњу великих тржних центара, а мање је заинтересованих компанија које би се бавиле производњом. Ми ћемо део радне зоне комунално опремити и понудити потенцијалним инвеститорима, а у буџету смо предвидели средства „Пословном простору” за изградњу мултифункционалне хале од 5000 квадратних метара на Римским шанчевима, коју бисмо такође могли понудити инвеститорима. Надам се да ће они који добијају паре из буџета много боље реализовати капиталне пројекте.
 
Да ли то најављујете нову „сечу директора”? Није прошло ни два месеца како сте већину сменили.
 
Знате, апсолутно не постоји принцип несмењивости. Важни су њиховим резултати а не, иако можда тако неки од њих мисле, да ли су лично у добрим односима са мном. Сада, члан градског већа задужен за комуналне послове једном недељно одржава састанке с директорима комуналних предузећа, а на недељном нивоу пратимо и реализацију њихових програма. Када буду расписани конкурси, очекујем да ће се пријавити најбољи. Лично бих волео да се и најугледнији локални бизнисмени кандидују, попут оне приче коју сад слушамо на националном нивоу.
 
Да ли Вам је неко од привредника „понудио” своје услуге?
 
Још се нико није јавио с таквом идејом. О томе се само прича по кафићима.
 
Недавно сте усвојили модел помоћи свим родитељима предшколске деце која иду у вртиће и за то добили подршку и опозиције. Како успевате да нађете новац и за програме социјалне политике?
 
Мислим да ниједан град не може да се такмичи с Новим Садом кад је реч о социјалној политици. Ми нисмо укидали ни накнаде за породиље. Све то некако издржавамо. Међутим, сада имамо озбиљан проблем због бесплатних аутобуских карата. ГСП Нови Сад Пореској управи треба да плати 260 милиона динара пореза на додату вредност на бесплатне карте, и то само за 2012. и део 2013. године. Пореска управа је заузела став да је једно намера града да буде социјално солидаран и одговаран, али да је нешто друго обавеза плаћања ПДВ-а на аутобуску карту и то се не може поклонити. У наредној години вероватно ћемо другачије категоризовати људе који могу да остваре право на бесплатан превоз како то не би угрозило функционисање града.
 
Иза Вас је већ једна реконструкција градске власти. Да ли планирате још промена?
 
Знате, ја сам као селектор фудбалског тима, неке сам играче сам бирао а неке сам морао да прихватим. А што се тиче промена, па играча који не буде играо добро мењао бих и у зауставном времену. Надам се да ће у следећем мандату исти или нови градоначелник имати једноставнију политичку ситуацију, и да се грађани Новог Сада више неће коцкати.
 
 
Очи у очи с градоначелником
 
Једино Новосађани имају могућност да се сретну „очи у очи” са својим градоначелником. Ви сваког другог уторка у месецу у свом кабинету примате грађане.
 
Више од половине њих траже посао, или имају посао код приватника па нису пријављени и жале се на лоше услове. Чујем примедбе на рад неких предузећа, на дуге судске спорове, на комшије, на јавну расвету око школа и обданишта. Често питање је када ће бити завршена канализација у неким приградским местима. Долазе ми и са одличним предлозима.
Александра Комненовић / Политика