Вести

Стефановић: Подршка европском путу Србије

ЛОНДОН - Велика Британија наставља да подржава европски пут Србије и унутрашње реформе, изјавио је министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић после састанка са министром за Европу у британском Министарству спољних послова Дејвидом Лидингтоном.

Саговорници су се сагласили и да Србија чини видљиве кораке у борби против корупције и свих других видова криминала.

Стефановић, који је почео радну посету Великој Британији, и Лидингтон су се сложили и да Србија чини озбиљне кораке на пољу унутрашњих реформи, које је, како су оценили, чине озбиљном државом. Саговорници су разговарали о европској перспективи Србије и реформама које наша земља спроводи.

"Велика Британија препознаје напоре Србије да се промени и да буде снажније укључена у реформе, да учини добро за своје грађане", рекао је Стефановић.

Он је истакао и да та земља наставља да подржава Србију на путу европских интеграција и унутрашњих реформи.

"То је веома важна порука Лидингтона Србији, важна порука за наше грађане, јер Велика Британија препознаје наше напоре да остваримо резултате у борби против корупције, али и на путу ка Европској унији, на пољу привлачења страних инвеститора, као и у преговорима за Поглавље 24 - Правда , слобода и безбедност", додао је министар.

Према његовим речима, на састанку са Лидингтоном било је речи о резултатима Србије оствареним у претходном периоду, нарочито од када је председник српске владе Александар Вучић.

Стефановић очекује да ће Велика Британија наставити да пружа стратешку подршку нашој земљи кроз пројекте и финасирање различитих активности Министарства унутрашњих послова и Владе Србије.

"Надам се да ће свима бити јасно да се Србија максимално труди да спровођење реформи не чини само да би за то добила похвале, већ првенствено да би обезбедила бољи живот својим грађанима", закључио је он.

 

Више српских полицијаца у мировним мисијама

Србија је спремна да повећа број полицијаца у мировним мисијама а помоћ британских колега у усавршавању у борби против криминала је драгоцена, изјавио је Стефановић.

Он је, после састанака са директором Секретаријата за европска и глоблана питања у кабинету премијера Ангусом Лапслијем и сталним секретаром у МУП Марком Седвилом, навео да МУП Србије може да рачуна на стратешку експертску и финасијску помоћ британских колега.

"Важно у сарадњи је наравно стално усавршавање припадника наше полиције и унапређење могућности наших снага да брже одговоре у борби против корупције и криминала", рекао је Стефановић.

Према његовим речима, веће учешће полиције у заједници и, уместо седења у канцеларијама, враћање на улице у квартове и блокове, по чему је Британија веома позната, јесте област сарадње за коју је српска полиција заинтересована.

"Реформе које спроводимо у полицији и нови Закон о полицији који ћемо донети следеће године омогућиће и каријерно напредовања и да полиција буде ефикаснија", рекао је он, нагласивши да је и то оно на шта можемо да рачунамо на подршку Велике Британије.

Стефановић је навео и да је британско министарство унутрашњих послова обећало стратешку помоћ - "можемо да рачунамо на помоћ њихових експерата, на њихове фондове".

"Желимо да наша способност да се боримо против трговаца дрогом и свега онога што то зло носи буде ефикаснија и због тога ће МУП наставити сарадњу са британском страном као и са другим европским партнерима", рекао је он.

Према његовим речима, учешће српских полицјаца у мировним мисијама УН такође је била једна од тема састанака.

"Србија је спрема да повећа учешће својих полицијских снага у мисијама и тражићемо решења како да то финасирамо и како да наше трупе буду способније да у томе шсто више узимају учешће", рекао је Стефановић.

Стефановић и Седвил разговарали су и о нарастајућој претњи од тероризма, а посебна тема разговора била је и борба против трговине наркотицима.

"МУП као део Владе Србије, пружа пуну подршку коалиционим партнерима у борби против Исламске државе, има за циљ да буде максимално способно и ефектно у суочавању са овом претњом", рекао је Стефановић.

Осврнувши се на борбу против тржишта наркотицима, Стефановић је истакао да ће српска полиција бити ефикаснија и да ће Министарство наставити сарадњу са Великом Британијом, али и другим европским партнерима.

После састанка са Лапслијем, министар Стефановић је истакао да Србија мора наставити са реформама, и да је то део посла који ми морамо да носимо.

"Велика Британија наставиће да подржава Србију на путу ка Европској унији, али и по свим другим стратешким питањима која ће омогућити напредак нашој земљи", поновио је Стефановић.

Он је указао да су му британски званичници пренели да желе да помогну Србији да у наредном периоду буде снажнија, способнија у борби против криминала, корупције, тероризма, али и да истовремено буде економски јача и постане значајнији фактор на Балкану.

Према његовим речима, што борба Србије против криминала и корупције буде интензивнија и јача, то ће представљати веће охрабрење свим страним инвеститорима, па и онима из Велике Британије, да улажу у нашу земљу.

Стефановић је посетио и припаднике Ватрогасне службе Јужног Велса, који је Сектору за ванредне ситуације МУП-а до сада донирала 23 половна ватрогасна возила, 100 одела за рад са опасним и агресивним материјама, 250 униформи ...

Из Јужног Велса стигло је и 160 репарираних изолационих апарата за дисање, осам репарираних дводелних и троделних лестава, четири гарнитуре ваздушних јастука за подизање великог терета.