Вести

СТЕФАНОВИЋ: НЕМА ПОВЛАШЋЕНИХ, СВИ ЋЕ ОДГОВАРАТИ

Драго ми је да су резултати које је постигао МУП оправдали очекивања највећег броја грађана. Ефикаснији смо у борби против корупције и криминала, малолетничке делинквенције, заплене наркотика, цигарета и дувана, смањили смо стопу криминалитета и број страдалих у саобраћајним несрећама. Нажалост, 2014. памтићу по тешким случајевима, пре свега по убиству Тијане Јурић. Памтићу је и по новој нади и оптимизму, одговорној политици Владе, која је спремна и тешке ствари да предузме, сумирао је Ненаду Чалуковићу министар унутрашњих послова Небојша Стефановић
 
Нову годину видим као нови почетак за МУП. Имам много планова и енергије и уверен сам да могу да остварим оно што желим. Слабост лежи у одустајању, а ако желите успех онда покушавате и покушавате изнова. Следи нам реформа полиције, нови закон о полицији, враћање полиције у заједницу. За почетак, треба увести каријерно напредовање, које ће бити утемељено новим законом. Нема више функција по препоруци и рођачким везама. Нема високих чинова без резултата. Следе нови услови напредовања у полицији а то су биографија, залагање и професионализам, констатује у интервјуу за Недељник Небојша Стефановић, министар унутрашњих послова, који су највећи изазови српске полиције у 2015.
 
Колико ће то бити тежак задатак? Нема страха од кланова или подметања у самој полицији?
 
Сви ће добити шансу. Ко оправда очекивања, радиће овај посао. У супротном, боље је да се сами склоне, јер ћу их ја свакако променити. Полицајац мора бити на располагању грађанима 24 сата дневно, њихова безбедност је наш најважнији задатак. А да бисмо повећали ниво безбедности, потребно је да грађани имају више поверења у наш рад и да познају људе који патролирају у њиховом крају. Локални полицајци најбоље знају ко су криминалци, ко дилује дрогу деци и на то треба да укажу. Онај ко не може да оправда очекивања, не треба да ради у полицији.
 
Као министру полиције који тренутак вам је био најтежи у 2014? Када је пребијен премијеров брат Андреј Вучић, или монструозна убиства Тијане Јурић и Иване Подрашчић? 
Или, пак, случај кантримен и смрт Луке Јовановића?
 
Велико бреме, како за мене, тако и за МУП била је отмица и стравична смрт Тијане Јурић. И као отац и као министар, био сам згрожен монструозношћу убице. Радило се даноноћно, како бисмо привели правди убице Луке Јовановића и Иване Подрашчић. Пребијање Андреја Вучића било је шокантно. Човек је страдао ни крив ни дужан. А мандат сам започео са незапамћеним поплавама које су задесиле Србију, страшан призор, свакодневно на терену са храбрим припадницима МУП.
Сваки случај понаособ био је тежак, али све смо их успешно и професионално решили. Страшно је што Тијане, Луке и Иване више нема.
 
Докле се стигло у истрази ко је фалсификовао лична документа Андреја Вучића? Ко је и како отворио фирму?
 
МУП је у складу са Законом о личној карти надлежан за издавање личних карата и вођење евиденције о издатим личним картама. МУП има право надзора над личним документима, те је непобитно утврдио, да је лична карта која је коришћена за оснивање фирми Асомакум и осталих фирми које се помињу у јавности била фалсификована. То је потврдио и наш национално-криминалистички технички центар који је акредитован и за вештачење личних докумената.
На основу тога МУП може да тврди да је нека лична карта или други документ који МУП издаје, фалсификован. Истражујемо како је дошло до оснивања компаније, ко је све учествовао од стране државних органа која су издали такву врсту уверења, ко је направио пропусте у МУП током првобитне истраге и зашто је она тапкала у месту од 2011. Верујем у брз епилог.
 
Сменили сте готово све полицијске генерале. Хоће ли бити још неких промена у врху МУП?
 
Биће ускоро нових промена, али нећу да журим са тим. Потребно је објединити с једне стране интересе грађана, а са друге МУП, и све то у складу са строгим критеријумима приликом постављања људи на најодговорније позиције у Министарству.
 
Осим Мирослава Богићевића од познатијих привредника ухапсили сте и Горана Перчевића... Да ли је било нечијих притисака да се то не уради имајући у виду њихову „политичку прошлост“?
 
Што се тиче Перчевића никаквих притисака није ни могло бити, јер су сви притисци на мене такве врсте узалудни. Ми радимо свој посао у складу са законом, не интересује нас партијска или неку друга припадност. Што се тиче тог конкретног случаја, руководили смо се, такође, законом и Перчевић је данас у притвору.
 
Колико тајкуна у Србији још стрепи од хапшења? Ко све неће спокојан дочекати 2015?
 
Уколико бих вам одговорио на то питање, могло би да значи да полиција некоме прети хапшењем. Ипак, уколико неко мисли да може да крши закон, отима новац грађана, злоупотребљава кредите, уништава јавна предузећа, увек треба да стрепи да ћемо закуцати на његова врата. Ниједан тајкун није заштићен. СНС иначе има репутацију да нас тајкуни обилазе у широком луку. Али крајња инстанца која одлучује о свему је суд. Полиција и тужилаштво треба да буду само добар контролни орган у спровођењу закона. Иза решетака је Драгослав Космајац, којег је премијер Вучић означио као главног нарко-боса у Србији.
 
Какав ће бити епилог у том случају?
 
Као што сте видели полиција је урадила довољно да се против Космајца подигне оптужница и да му суд одреди притвор. И одлука да се привремено његова имовина заплени, показује да је озбиљно урађена. Трудићемо се да докажемо све што је Драгослав Космајц урадио супротно закону.
 
Али неки медији су писали да је Космајац пре хапшења отуђио своју имовину...
 
То није тачно. То су спекулације које су се појавиле у јавности, али су неистините. Нити постоје било какви подаци, било у АПР-у или суду, да је његова имовина некоме продата, нити да је дошло до њеног отуђења. Једино је тачно да је суд ушао у посед Космајчеве имовине. Уколико би неко то покушао да учини на фиктивни или нелегалан начин, Космајац би себи отежао положај, као и онима који би учествовали у купопродаји.
 
Да ли су вас дотицале оптужбе опозиције, пре свега из ДС, да је било политичких хапшења?
 
Те оптужбе ме апсолутно не дотичу, јер су неистините. Са друге стране, одлуке суда и тужилаштва да већини тих људи одреди притвор, показују да су кривичне пријаве валидне, а полицијски посао добро обављен. И да нису у складу са политичким притиском. А тужиоце и судије није поставила Српска напредна странка. Чак и кад би неко из полиције хтео да уради нешто противзаконито, постоје још два додатна филтера на којима би се показало да ли заиста има круцијалних материјалних доказа. Ниједно хапшење, од како сам ја министар полиције, није резултирало ослобађањем на суду, што само показује да су наши докази чврсти и да све радимо у складу са законом, а не политичким диктатом.
 
Колико људи данас у Србији има полицијско обезбеђење? Радили сте нове процене, да ли се број штићених личности преполовио и да ли ту има неких уштеда?
 
За сваку особу која је имала обезбеђење урадили смо процене безбедносне угрожености. Многи у Србији су желели обезбеђење, али не због заштите, већ зато што би тако имали бесплатан превоз и полицајца који би им служио за ношење цегера на пијаци. Само гориво које се беспотребно трошило - коштало је грађане Србије. Када се ради о некоме ко је заиста безбедносно угрожен, онда то не треба гледати са аспекта трошкова. Јер, такве људе држава мора да заштити. Али када се то ради из фолклорних разлога или да би се неком учинила услуга - бићу увек против тога. Када рецимо престане да постоји безбедносни ризик, онда мора престати и њихова заштита. Полиција ће наставити да прати ситуацију и сваки пут када будемо имали информацију да је неко лице поново безбедносно угрожено, ми ћемо реаговати. Управа за обезбеђење МУП тренутно обезбеђује 42 лица и 43 објекта, као и 25 амбасада.
 
Војислав Шешељ тврди да се неће добровољно вратити у Хаг, већ ће у случају да такав захтев стигне из Трибунала, чекати да га Александар Вучић и Томислав Николић ухапсе. Како бисте реаговали ви и полиција да добијете налог од премијера да ухапсите Шешеља и изручите га у Хаг?
 
Трибунал нас није ништа ни питао, нити обавештавао, нити је тражио било какве гаранције. Слободно могу да наставе да се баве њиме и да се међусобно договарају као и до сада. То је проблем Хашког трибунала, не наш.
 
Када ћемо сазнати ко је пуцао на Милана Бека, да ли сте брзоплето изашли у јавност да се ради о аматерима, а не професионалним убицама?
 
Оно што очекујем, пре свега од београдске полиције која води тај случај, јесте да брзом истрагом заврше оно што имају до сада и да нам кажу да ли су све оне идеје које су и мени предочили, резултирале одређеним решењима у истрази. Верујем да ће ме брзо обавестити да је истрага уродила плодом. Уколико то не буду у стању да учине, очекујем да ће ме и о томе обавестити.
 
Јесу ли тачне медијске спекулације да Беко одбија да помогне полицији у тој истрази?
 
Не. Милан Беко је сарађивао са истражним органима. Ипак, ја не могу да знам да ли он има још неке информације које нам није рекао, али ми се чини да није тако.
 
Још један случај узбуркао је јавност, а то је смрт Иване Бодрожић у хотелу „Хајат“. Хоће ли га полиција ускоро решити?
 
Апсолутно ће се решити. Када завршимо комплетну истрагу, добијемо све податке, токсиколошке анализе, и када будемо имали довољно информација са којима можемо недвосмислено да кажемо јавности о чему се ради - онда ћемо саопштити све податке.
 
Колико је данас полиција корумпирана? Да ли сте стали на пут тој пошасти? И да ли је могуће да се нека полицијска јединица, попут нишке Жандармерије, поново отргне контроли?
 
Сигурно је да се више нико не може отргнути контроли, пошто је полиција у потпуности посвећена поштовању закона. Постоје корумпирани појединци у свим линијама рада МУП, али верујте, има их много мање него раније. Јасно смо ставили до знања свима у МУП да ћемо ухапстити полицајце који буду кршили закон. Припадници МУП одговарају пред законом, као и сви други грађани и не постоје поштеђени и недодирљиви. Не може се контролисати спровођење закона, ако га не поштују они који су за то задужени. Знам и да међу полицајцима има највише честитих професионалаца.
 
Покренули сте акцију да се младима до 21 године забрани управљање аутомобилима од 23 до шест сати. Чини се да је већи проблем непоштовање закона и то што у саобраћају и даље учествују они против којих је поднето чак 27 пријава, али су све те пријаве остале у нечијој фиоци. Како то спречити? И ко је за то одговоран?
 
Изменама и допунама Закона о безбедности у саобраћају биће предложено да се забрани млађима од 21 године да управљају моторним возилима од 23 до 06 сати ујутро. Наредних дана предаћемо те промене Влади, а када се усагласимо са свим партнерима, онда иде у скупштинску процедуру. Полиција подноси пријаве, али очекујем од правосуђа брже реакције. Судови морају бити ефикаснији. Судство је, наравно, независно у свом одлучивању, да неко то не доживи као притисак. Ипак, волео бих да такве ствари решавају много брже.
 
Кад подвучете црту, којом оценом бисте оценили рад МУП под вашом палицом?
 
На премијеру је да оцени мој рад, као и на грађанима Србије.
 
Да ли сте се покајали што сте прихватили да будете министар унутрашњих послова?
 
Нисам се покајао. Знао сам шта ме чека у тренутку када сам прихватио ову обавезу. Верујем да ћу оправдати поверење и премијера и грађана Србије.
 
Како бисте оценили одлазећу годину?
 
Не могу да кажем да је била лака година, пре свега из угла професионалних изазова који су били преда мном. Драго ми је да су резултати које је Министарство унутрашњих послова постигло оправдали очекивања највећег броја грађана. Ефикаснији смо у борби против корупције и криминала, малолетничке делинквенције, заплене наркотика, цигарета и дувана, смањили смо стопу криминалитета и број страдалих у саобраћајним несрећама.
Нажалост, памтићу је по тешким случајевима који су обележили ову годину, ту пре свега мислим на убиство Тијане Јурић. Памтићу је по новој нади и оптимизму, одговорној политици Владе Србије, која је спремна и тешке ствари да предузме. Драго ми је што сам део тима који је почео да извлачи земљу из једне тешке ситуације, који је показао да се може одговорније радити и колико год то звучало као политичка фраза, мислим да наши грађани заиста могу видети бољу будућност у наредној години.
 
Шта очекујете од Вучићеве Владе у 2015?
 
Очекујем да Влада ради на испуњењу праваца које смо започели у овој години. Имамо доста простора за унапређења како би се наставило са реформским курсом. Уколико се сви планови испуне, грађани Србије могу да очекују бољитак. Деценијска задуживања и економски фијаско морају отићи у прошлост. Ова Влада је за разлику од прошлих показала да је за нас борба против корупције и криминала нешто у шта заиста верујемо и нешто што заиста спроводимо. Код нас не важи правило ДС - кад се заштите криминалци из својих редова онда је то у реду. Ми смо показали чак и на примеру посланика из СНС којег смо хапсили да нема повлашћених и да ће сви одговарати уколико су криви.
 
Интервју за Недељник / Ненад Чалуковић
Фото: Недељник / Игор Павићевић