Вести

СТЕФАНОВИЋ: ЧЕКА НАС ЈОШ МНОГО РАДА, ВЕЛИКОГ ЗАЛАГАЊА И...

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић у интервјуу за „Ало“ говори о полицијско-безбедносним, политичким, али и личним темама. Стефановић очекује да ће се наћи атентатори на бизнисмена Милана Бека, а говорећи о отмици мале Маше, обећава да ће учинити све да у Србији буде заштићено свако дете. Министар је одговорио и на питања о својим односима са колегиницом у Влади Зораном Михајловић, коју музику слуша, и да ли одмењује супругу у бризи око трогодишње ћеркице Нине.

 

* Има ли помака у истрази у случају Милана Бека?

- Не могу да вам откривам детаље истраге, нити да поставим рок када ће бити окончана. Направљен је помак који ме охрабрује да ћемо доћи до особе која је извршила атентат. Није исто када водите истрагу после једног сата или након неколико месеци, када прође неко време, то је наравно теже, али очекујем да ћемо доћи до починиоца.

 

* Отмице мале Маше потресла је целу Србију, докле се стигло у расветљавњу тог случаја?

- Наша претпоставка да се ради о организованој криминалној групи се испоставила тачном. То су људу којима ово није била једина мета. Добро је што смо овим случајем свету послали јасну поруку да је наш посао да заштитимо нашу децу, али и да заштитимо свако дете. Када се заврши истрага, пружићемо јавности одговор зашто баш Маша. Стицајем околности нашао сам се на месту дешавања, како бисмо предузели све што је у нашој моћи. Нисмо могли да дозволимо да то дете нестане из наше земље.

 

* Шта је са истрагом убиства Ненада Опачића?

- Та истрага је од самог почетка рађена добро. У јавности се појављују различите спекулације о извршиоцу и већина њих је неистинита.

 

* Случај убиства таксите?

- Све указује да је то урадио неко ко је добро познавао убијеног. Постоји више праваца и више мотива за извршење овог кривичног дела, те се иде системом елиминације. О детаљима, разумећете не могу да говорим.

 

* Колико сте задовољни радом полиције?

- Битно је да се полиција држи као један тим. У претходних годину дана колико сам министар, свакако је напредак забележен у борби са наркод и - лерима. Резултат је и недавна велика заплена 1,1 тоне кокаина у Шпанији. Управа саобраћајне полиције бележи такође добре резултате, јер је 114 људи мање погинуло него прошле године. Поражавајући је резултат за друштво да је сваки други возач увече под дејством алкохола.

 

* Какав је случај са терористичким нападима. Прете ли они Србији?

- Био сам са момцима из Жадамерије и ПТЈ и могу вам рећи да смо се озбиљно спремили и да нећемо дозволити терористичке акције на нашој територији. Трудимо се да обесхрабримо сваког потенцијалног терористу да дође баш у Србију.

 

* Колико су опасни људи који се налазе у Србији?

- Главна претња су терористичке организације на Блиском истоку и Сирији, Ал Каида, али и страни борци који из читавог света ту долазе, а потом се враћају у своје земље, врбују људе и пропагирају тероризам.

 

* Колико сте сигурни да су Београд и Нови Сад безбедни?

- У овом тренутку не располажем никаквим информацијама које указују на озбиљне терористичке претње. Свакодневно све службе у нашој земљи, али и стране интензивно раде на праћењу људи који долазе у нашу земљу. Трудимо се да сви они буду идентификовани и да их држимо на оку.

 

* Ко ће бити нови наченик УКП-а Србије?

- Са директором полиције Милорадом Вељовићем, са којим имам одличну сарадњу, разговарао сам о постављењу новог начелника и могу вам рећи да смо данас ближе решењу него пре неколико месеци.

 

* Да ли ће бити нових смена у полицији?

- Да, наравно да ће их бити.

 

* Највећа корупција је међу саобраћајним полицајцима. Какав је ваш став поводом тога?

- Свесни смо тог проблема. Са Родољубом Шабићем сам разговарао о могућностима да се врате камере које би могле у складу са законом да снимају рад полицајаца на терену. Наравно, ми смо упутили апел свим грађанима да нам пријаве све коруптивне радње. Процесуирали смо један број полицајаца, и признајем да ми није пријатно када добијем информацију да је ухапшен неки радник МУП-а.

 

* На које резултате сте најпоноснији?

- Чека нас још много рада, великог залагања и пожртвовања. Година за нама била је тешка, препуна изазова са којима смо се суочавали. Поносан сам на залагање припадника полиције. Очекујем од њих још веће ангажовање јер без самодисциплине и рада нема резултата. е сигурни да су БеоСад безбедни? тренутку не распоквим информацијама у на озбиљне теретње.

 

* Шта ради министар полиције кад не ради?

- То се ретко дешава. Трудим се да све слободно време посветим својој трогодишњој ћерки Нини, да што више будем уз њу. Успео сам да се организујем и присуствујем њеној првој представи у вртићу. Био сам сведок да су очеви пропуштали прве представе и нисам желео да се то мени догоди. Тих сат времена сам уживао са својом породицом.

 

* Хоће ли Нина ускоро добити брата или сестру?

- То је тешко питање. Може неко лакше..

 

* Шта слуша министар полиције?

- Слушам различиту музику. Као дечак волео сам Стинга, и то је остало до дан данас. Волим и поп музику. Бетовен ми је за опуштање. Никада нисам волео екстремну музику.

 

* Шта вам највише недостаје?

- Време. Само кад би могао да га на крају дана вратим на почетак.

 

* Да ли купате и храните дете?

- Наравно када год сам у прилици да одменим своју супругу. Да будем део Нининог света. Али то није често.

 

* Солирање министара није добро! СНС нема опозицију, али су му свакако највећа опозиција људи унутар странке. Како ви гледате на то?

- Немам увид у све што се дешава, задужен сам за страначку организацију у Београду. Није свуда, у свих 17 београдских општина идеално, и лагао бих ако бих рекао другачије. У нашој странци је дозвољено да људи кажу све што мисле. Наравно, није добро када пређе у деструкцију и када су лични интереси иза тога, то онда није добро ни за једну странку нити за државу. Једног дана читам да смо ми странка са једнумљем, други дан читам да смо странка са више мишљења. Наши критичари би морали да се определе да ли нас виде као једно или друго. С друге стране, онаг ко направи кривично дело неће заштитити чланска карта СНС-а.

 

* Да ли вам је Зорана Михајловић већа опозиција од неких коалиционих партнера?

- Премијер Александар Вучић је тај који допушта да свако унутар странке искаже своје мишљење. Оно што није добро јесте да се у јавности често излази са другачијим ставом, јер се тако ствара мишљење да постоји неки дубљи сукоб него што јесте. Сваки члан Владе треба да води рачуна о свом ресору за који је задужен. Срамота би ме било да изађем пред Владу, пред Вучића, пред људе који су ме бирали, а немам никакав резултат. Потпуно је небитно шта ја причам за медије, ако су резултати мог ресора лоши. Оно што је добро, јесте да се на седницама Владе износе сви економски и финансијски подаци за све министре.

 

Извор: "Ало"