Вести

ПРОБЛЕМЕ ШАПЦА РЕШАВАТИ ШТО ПРЕ

‘’Грађани Шапца би  требало добро да размисле коме ће поклонити поверење  , јер , људи који ће доћи морају бити стручни и морају волети свој град и бити спремни да решавају проблеме грађана као и да препознају приоритете јер Шабац се тренутно суочава са великим проблемима посебно у области животне средине ''  рекла је државна секретарка у Министарству пољопривреде и заштите животне средине и члан ГО СНС мр Стана Божовић која је посетила Шабац поводом предстојећих избора за Савете месних заједница у Мајуру који се ће бити одржани 31.маја. Шабац је заједно са државном секретарком посетио и државни секретар у Министарству одбране Зоран Ђорђевић који је и члан ГО СНС и председник  политичког Савета Владе за спровођење НАП за примену резолуције СБ УН 1325 ''Жене , мир и безбедност.''

Она је нагласила и да  нажалост постоје људи који не воле своју земљу и који јој не мисле добро и додатно отежавају и онако тешко стање у Србији и да је у овом тренутку једино важно да се ради на решавању бројних проблема а Српска напредна странка је како је рекла, доказала да то уме и може. Државна секретарка Божовић која је и председница Савета за бригу о деци , популацији и социјална питања Српске напредне странке и члан Координационог тела за родну равноправност чији је председник министар грађевине др Зорана Михајловић, посебно је истакла и да се ова Влада свакодневно бори и даје све од себе да се проблем насиља над женама искорени као и да се оне што пре оснаже економски и афирмишу. Она је позвала све грађане  да се угледају на премијера Александра Вучића који ради даноноћно  за добробит Србије.

''Влада Србије  ће  дати максималну стручну помоћ локалним самоуправама за решавање огромних проблема из области заштите животне средине и зато позивам прeдставнике локалне самоуправе у Шапцу као и представнике законодавне власти  да дођу на састанак у Министарство пољопривреде и заштите животне средине да заједно пронађемо начин'' рекла је државна секретарка Божовић. 

Државни секретари Стана Божовић и Зоран Ђорђевић обишли су у Шапцу центар за истраживање ''Зорка'' , објекат који је пре два месеца приватизован али не и његова имовина. У објекту се налазе велике количине хемикалија , узорци на којима су вршена истраживања и амбалажа опасних хемикалија . Државни секретар Божовић је тим поводом рекла да је Инспекција за заштиту животне средине 2014.године урадила анализу опасног отпада у 90 фирми у реструктурирању и стечају и том приликом пронашли у 70 фирми опасан отпад, око 5.000 тона који како је рекла мора да се измести у складу са процедурама што доста кошта јер тај отпад се гомилао годинама и деценијама.

''У односу на капацитете буџета Републике Србије ми смо у 2015.години у односу на све те фирме обезбедили средства за  Прву искру Барич из Обреновца и за Еко-гас у Шапцу, у висини од 10 милиона динара и у поступку смо јавне набавке , што значи да очекујемо да ће у другој половини године сав тај отпад који се налази овде бити збринут'' рекла је Божовић.

Државни секретари обишли су и стару депонију Дудара која је настала пре 23 године на култном месту многих Шапчана а налазила се на свега 300 метара удаљености од центра града . Ту се одлагао различит отпад и смеће а при самом одлагању нису се поштовали прописи који спречавају утицај на подземне воде и на реку Саву. Током прошлогодишњих поплава то место је било критично да би почетком ове године било затворено и затрпано али проблем није решен.

''Стара депонија Дудара би требало да се реши у складу са свим стандардима санације и рекултивације терена '' истакла је државна секретарка мр Стана Божповић и додала да је добро што је урађен пројекат 2011. године али он превазилази капацитете буџета општине и да је зато договорено да  представници и законодавне и извршне власти дају све од себе да се ребалансом буџета у 2015. години обезбеде средства да би тај пројекат у складу са стандардима могао да се заврши.

''На нама као држави је да дамо све од себе да се овај проблем депоније Дудара реши јер на првом месту су нам здравље и квалитет живота грађана Шапца'' истакла је Божовић. 

Чевртије су  такође једна од локација коју су оквиру своје посете Шапцу државни секретари обишли, реч је о делу насипа уз реку Саву која је на потезу Дреновца и Сремске Митровице који је војска заједно са грађанима бранила у прошлогодишњим мајским поплавама, где је иначе стратешко место за обрану града Шапца и приградских места.

Државни секретар у Министарству одбране Зоран Ђорђевић је истакао да му је веома драго што је војска препознала да је ова локација једна од ризичнијих и да ће у наредном периоду бити изграђен нов насип и да се  нада да у будућности у оваквим ситуацијама неће бити потребе за ангажовањем војске али да је свакако војска увек спремна да помогне. Нагласио је и да стари планови за ангажовањем људи у ванредним ситуацијама нису ажурирани и то су приоритети који би у нареном периоду требало да буду решени.

 ''Поучени катастрофалим поплавама морамо се бавити превенцијом и добро  је што ће бити урађен насип од 5,2 км вредности од око 4 милиона евра  и остаје да видимо које су то још компоненте са аспекта превенције битне у односу на климатске промене када је реч о Шапцу с обзиром на његов геостратешки положај '' рекла је државни секретар Божовић.

Државни секретари посетили су и предузеће ''Зорекс'' чији је власник дипл.инг.технологије Мирослав Мишковић и која се бави производњом медицинских средстава за дезинфекцију. Има тренутно око 20 запослених. 

Државни секретар Божовић је обилазећи предузеће рекла да је то оно пример добре праксе и да се мора помоћи привредницима како би се производња повећала и људи запошљавали.

''Са аспекта заштите животне средине договорили смо се да помогнемо власнику предузећа да изађе на трће тржиште јер Република Србија има са многим земљама билатералне споразуме који покривају области хемијске и фармацеутске индустрије.''

Посету Шапцу , државни секретари Божовић и Ђорђевић завршили су гостовањем на трибини у Мајуру где их је дочекао велики број грађана који су постављали разна питања везана углавном за актуелне проблеме који муче становништво тог дела Србије.

Домаћини државним секретарима током посете Шапцу били су народни посланици Српске напредне странке Бобан Бирманчевић и Александар Перановић и члан Главног одбора Српске напредне странке Душан Илић.