Вести

Премијер Вучић уручио кључеве изграђених кућа

Премијер Александар Вучић уручио је данас кључеве новоизграђених кућа мештанима Крупња, који су у мајским поплавама остали без домова.
 
Нове куће добило је 17 породица, 10 се гради, а девет породица је добило новчану помоћ.
 
Премијер Вучић обишао је новоизграђене куће чију изградњу су финансирали УАЕ и поклон су фондације шеика Калифе бин Заједа ал Нахјана, а са мештанима Крупња разговарао је и о другим проблемима са којима се суочавају.
 
Председник владе је рекао да се у Србији гради још 218 кућа за страдале у поплавама, које ће бити завршене пре краја године.
 
Према његовим речима, у Србији је издато укупно 305 решења за изградњу нових кућа, а за 87 исплаћена је помоћ у новцу.
"То је оно што смо могли да урадимо", рекао је Вучић и додао да ће Крупањ још неко време бити велико градилиште.
 
Он је рекао да је и пре шест месеци обећао да ће бити покренута фабрика Крупањка, како би 300 жена из тог места добило посао.
 
Премијер је додао да је Телеком Србије обезбедио своје услуге за 1.356 људи, који нису могли да их користе, да је у то инвестирано 10 милиона динара, а сада се улаже нових 100 милиона динара да би Телекомове услуге могле да дођу до сваког мештанина Крупња.
 
Вучић је додао да све што могу за мештане Крупња чине и Електропривреда Србије и Електромрежа Србије.
"У тешким условима, у времену када је мало ко очекивао да ћемо доста тога да постигнемо и када су људи били помало нестрпљиви, најмање су били нестрпљиви мештани Крупња и, рекао бих, највише поверења су имали у своју владу, због чега им још једном захваљујем", рекао је Вучић и поручио да ће држава свој посао да настави.
 
Председник Општине Крупањ Раде Грујић рекао је да је Крупањ данас велико градилиште и да је Вучић први пут посетио ту општину 27. маја, после чега је долазио неколико пута.
 
Он је захвалио финансијерима из Уједињених Арапских Емирата и програму УНДП, као и Влади Србије и Канцеларији за обнову и помоћ поплављених подручја.
 
Према његовим речима, УНДП изводи још један пројекат чија изградња ће почети за неколико дана, а реч је о преградама на бујичним токовима.
 
Заменица сталне координарторке програма УНДП Стелиана Недера рекла је да ће други донатори омогућити помоћ у кухињама и белој техници за мештане Крупња.
 
Она је поручила да УНДП наставља борбу и да је циљ да се код Крупња изграде бране како би се спречиле евентуалне нове поплаве.
 
Уручењу кључева присуствовали су министар рада Александар Вулин, директор Канцеларије за обнову и помоћ поплављеним подручјима Марко Благојевић, представници амбасаде УАЕ као и бројни мештани.
 
 
Сутра о "Јужном току" са Медведевим
 
Премијер Србије Александар Вучић изјавио је да ће сутра разговарати с председником Владе Руске Федерације Дмитријем Медведевим у вези са ситуацијом са гасоводом Јужни ток.
Вућић је истакао да Србија настоји да све евентаулне потешкоче реши на партнерским основама. 
"Насси експерти раде на томе и проучавамо све уговоре. Трудићемо се да на партнерским основама решимо све наше евентуалне потешкоче и проблеме", изјавио је председник владе новинарима у Крупњу. 
 
Он је подсетио да држава ништа није крила у вези са тим гасоводом, те поновио да одустајање Русије од Јужног тога за Србију није лепа вест.
"На жалост, видели смо неке који су тај уговор потписали, а који сам ја после тога исправљао, правио неупоредиво боље, да ми држе придике и предавања како би то требало сада да урадимо. Послушачемо бар неке њихове савете, а неке боље да нису ни износили", рекао је Вучић.
 
Ускоро разговор са председником Николићем
 
Премијер је додао да се још није чуо са председником Томиславом Николићем који је данас разговарао са руским председником Владимиром Путином, али да ће то учинити ускоро.