Вести

МИРОВИЋ: НЕМА ПОЛИТИЧКОГ ПРОГОНА У СРБИЈИ

Потпредседник Српске напредне стране Игор Мировић, сматра да политичког прогона нема и да органи независно и непристрасно обављају свој посао.

Коментаришући писмо лидера ДС Бојана Пајтића, упућено амбасадорима у Србији, Игор Мировић каже да је то писмо "очигледан пример лицемерја" и додаје да је најважније да се утврди истина о свему што се у последњој деценији догађало, када је реч о, како је рекао, добро осмишљеној деструкцији земље, јер "данас плаћамо цех лоших одлука о приватизацијама и додели кредита које нико није желео ни да врати".

"О тим економски деструктивним мерама које су се дешавале последњих десетак година, ми у СНС тражимо да се утврди истина, без обзира на политичку припадност, да ли је неко члан Демократске странке или Српске напредне странке, то је нешто што нас разликује у односу на ДС. Свако мора да подлегне одговорности", каже Мировић.

На констатацију да је до сада је процесуирано око 70 чланова Демократске странке, а да је 50 оптужница укинуто на Апелационом суду, Мировић наводи да није сигуран да је тај податак тачан, али да ако је то тако, "онда значи да систем функционише и да су органи потпуно слободни и независни и доносе процену на основу сазнања и аргумената".

"Не постоји никакав политички утицај, никакав прогон, то је најмонструознија оптужба да је Вучић диктатор и да је СНС диктаторска странка", каже Мировић.

 

О Вулиновом конкурсу 

Игор Мировић је истакао да не би било добро ако се у овом случају врши притисак на министра Вулина из политичких разлога или незадовољства оних организација које су на ранијим конкурсима, како је рекао, имали привилегије и традиционално добијали средства. Но, потпредседник напредњака поручује и да никако не може да прихвати тезу да се изврши пренамена тих средстава у Фонд за лечење ретких болести деце, јер, како каже, верује да један део тих организација које конкуришу има смисла и треба да добије средства.

 

Има ли Влада Војводине легитимитет?

Говорећи о политичкој ситуацији у Војводини, Мировић је поновио да је Покрајинска влада изгубила легитимитет јер је на свим изборима од 2012. до данас добијала занемарљив број гласова. Он је оценио да би ДС, да се ради о правој демократској странци, сама напустио власт у Војводини.

"Треба истаћи да број посланика који подржава ту политику превазилази половину, ту политику подржава и ЛСВ и делимично СВМ. Ми смо имали снажну политичку акцију да кроз разговор са политичким странкама покушамо да нађемо решење. У овом тренутку са танком већином, направљеном уз сарадњу СРС-ом и послаником са листе Богољуба Карића, постоји једна трула већина која нема политичку снагу да руководи важним процесима у Војводини. Због тога стоје велики послови, попут Жежељевог моста, Народног позоришта у Суботици, аутопута кроз Фрушку гору, а и велики број инвеститора који желе да улажу у Војводини", рекао је Мировић.

Он је додао и да се на залаже са промену уставног положаја Војводине, и да покрајина довољно не користи позиције који су јој и тренутно гарантоване Уставом.

 

Да ли обустављање Јужног тока редефинише односе са Русијом?

Мировић је, рекао да се не радује пропасти Јужног тока јер ће, ако до тога дође, Србија очигледно изгубити значајан новац који би добијала кроз транзитне таксе за гас, али и инвестицију вредну две милијарде евра. “Верујем да још увек можемо да се изборимо и да се надамо да ће превладати интерес оних који су у овом пројекту осим Србије, Русије и земаља чланица ЕУ, и да ће ипак доћи до неке мање-више успешне реализације тог пројекта”, рекао је он.