Вести

ГАШИЋ: ВЕРУЈЕМ У СТРУЧНОСТ КОМИСИЈА

Министар одбране Братислав Гашић изјавио је у емисији "Упитник" да апсолутно верује у стручност и ефикасност истражних комисија које су формиране да испитају околности пада војног хеликоптера. Додао је да су постојали сви услови за полетање и да је зато дао сагласност за тај задатак.

Братислав Гашић је рекао да је он издао наредбу о полетању војног хеликоптера у акцији спасавања бебе сходно овлашћењима, законима и правилима службе.

Министар одбране је потврдио да је новопазарска болница прво тражила ангажовање хеликоптера Министарства унутрашњих послова, али да је одатле добила одговор да је војска надлежна за ту акцију.

"После упознавања са свим детаљима од надлежног старешине, команданта 204. вадухопловне бригаде Предрага Бандића и донео сам одлуку да се крене у акцију спасавања детета", истиче Гашић.

Указује да га је бригадни генерал Бандић обавестио да постоје сви метеоролошки и технички услови да се тај посао обави и да је посада спремна да изврши задатак.

Према његовим речима, безбедност посаде и путника била на првом месту. 

Гашић каже да је у време несреће, у којој је настрадалао шесторо одраслих и тек рођена беба, био у Крушевцу и да је, након што је у 22.30 добио информацију да је изгубљен контакт са посадом, пошао за Београд.

Министар је у емисији показао и фотографије са наплатне рампе из којих се види у које време је његово возило прошло кроз наплатну рампу.

На питање ко је и када одлучио да хеликоптер, који је требало да слети на Бањички вис код ВМА, слети на аеродром у Сурчину, министар је рекао да је та одлука донета због тренутних лоших услова, а да сада то користи бивши режим што је "јако безобразно".

"То је покушај замене теза... Пилот и вођа посаде су одлучили без утицаја било кога, зато што су били лоши метеоролошки услови, није било осветљења", наводи министар одбране.

Гашић каже да је пилот Омер Мехић имао много искуства и да се из објављених транскрипта види да "да он прихвата да слети на аеродром у Сурчину" и поновља да сем контроле лета нико није утицао на посаду хеликоптера.

На питање зашто је начелник Генералштаба Љубиша Диковић о акцији спасавања обавештен касно, одговара да је за то надлежан оперативни центар.

"Оперативни центар је тај који обавештава све у ланцу. У медијима се појавило да је био на базену, па шта, он није био дежуран. Питање - је ли вама спорно то што је он и у комисији - ја верујем у стручност комисије", наводи Гашић.

Према његовим речима, комуникација војних пилота са контролом лета свакодневна и да ту нема неразумевања.

Гашић истиче да сматра да су обе комисије апсолутно компетентне да сачине ваљан извештај.

Министар наводи да још увек није добио позив од Тужилаштва, али да ће се одазвати позиву уколико то од њега буде затражено.

Упитан да ли постоји спор између њега и начелника Генералштаба око објављивања свих извештаја, Гашић наводи да жели да јавност зна све и да се ништа не крије.

Министар одбране каже да разуме што начелник Генералштаба не жели да се објаве поједини документи јер би скидање ознаке "војна тајна" са неких докумената могло да угрози систем, односно да доведе до откривања појединих шифри које нису битне за саму истрагу.

Гашић истиче да нико није имао намеру да се слика у ноћи када се десила несрећа, да сам није намеравао да присуствује слетању хеликоптера, а да је био у контакту са министром здравља.

"Нико није имао намеру да се слика", каже Гашић и додаје да се несрећа сада користи за "јефтине политичке поене".

Упитан да ли сматра да сноси одговорност због трагичног догађаја и размишља ли о оставци, Гашић каже да не сноси одговорност због поступања и свега што је учињено у том случају и да је "апсолутно миран", јер је све што је предузето урађено по закону.

Министар одбране нема ништа против формирања актетног одбора, који би испитао цео случај, али најављује да ће, ако дође до тога, тражити формирање и анкетног одбора о свим несрећама у војсци у време док је министар одбране био Драган Шутановац. 

 

Министар одбране наводи да се још не зна које ће јединице Војске Србије учествовати на војној паради у Москви, поводом Дана победе, 9. маја.

Гашић подсећа да је председник Србије Томислав Николић, као врховни командант, јуче у складу са Уставом и законима о војсци и одбрани, донео одлуку да Војска Србије узме учешће на прослави 9. маја у Москви.

"Не могу још да кажем ни бројно стање ни јединице које ће да учествују, јер мора Генералштаб ВС да да своје мишљење о томе шта је најадекватније", каже Гашић.

Додаје и да ће 23. априла бити обележено 200 година постојања Војске Србије у Такову.